Strah od zagađenja
202

Naše društvo: Gdje je nestalo 800 tona mulja s pročistača otpadnih voda u Mostaru?

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Šta se događa s budžetskim novcem i gdje je nestalo 800 tona mulja s pročistača otpadnih voda u Mostar, u kojem se nalaze kancerogene materije, pitali su iz mreže Naše društvo na današnjoj konferenciji za medije.

Iz mreže tvrde da se u Gradskoj upravi Mostar "događaju brojne kriminalne radnje" koje se skrivaju javnosti.

''Gradonačelnik Ljubo Bešlić nas je optužio da smo pogrešno informirali građane o postojanju otrova. Futura nije radila nikakve nalaze, nego objavila dokumente koje je Gradska uprava krila u svojim ladicama, a pokazuju postojanje otrova. Mi smo objavili ono što su oni krili od građana. Postavljamo pitanje gdje je nestalo 800 tona otrovnog mulja o kome niko ne govori.To je sumrak struke na djelu'', kazao je Marin Bago iz Mreže Naše društvo.

Ako mulj nije otrovan, kako tvrde iz Gradske uprave, pitaju zašto onda građani izdvajaju 600 hiljada KM, te navode kako se za isti novac u Austriji spaljuju opasne materije.

''Mulj se suši na suncu i ti otrovi idu u zrak, a struka šuti i možemo konstatirati samo da se u Mostaru zaista dešava sumrak struke, jer oni kojima je to posao, neće ili ne smiju da se uključe", ustvrdio je Bago.

Ističe da se rad tužitelja sprečava na perfidan način.

''Niko ne vrši pritisak na tužitelja, ali nisu mu dodijeljeni ljudi da rade na tome. Tako se pravosudni sistem odnosi prema problemu trovanja i ugrožavanje zdravlja stanovništava'', kaže Bago.

Tvrdi da su tražili razgovor s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, ali da su svi pokušaji bili uzalud.

''On toliko ide u krajnost da tvrdi kako imamo najbolju deponiju i da je sve u redu, zaboravljajući da je izgubio okolinsku dozvolu zbog kriminala i odlaganja svega onoga što je utvrdila inspekcija. Ne možemo više dopustiti da se građanima govore informacije koje su suprotne od onih koje su navedene u dokumentima. Svaka manipulacija za cilj ima kupovinu vremena, a mi ne dobijamo usluge koje plaćamo i dalje se pitamo kada će prestati oboljenja u HNK? Moramo se pitati hoćemo li pratiti što se dešava i Italiji ili ćemo gledati što nam se dešava ispred praga'', zaključio je Bago.

Husein Oručević tvrdi kako je ovo samo dio kriminalnih radnji koje krije Gradska uprava Mostara.

''U ladicama Gradske uprave Mostara skriveno je 70 dokumenata koji pokazuju sve kriminalne radnje i neregularnosti'', tvrdi Oručević.

Među skrivenim dokumentima, kako tvrdi, postoje dokazi da prilikom rebalansa budžeta godišnje nestane 10 miliona marka, što bi bilo sasvim dovoljno da Mostar bude najčišći grad na Balkanu, a ne grad zatrpan smećem .

No, te dokumente, tvrdi, nije uspio dobiti regularnim putem jer je odbijen pristup javnim informacijama, na što su uložili prigovor.

Ističe da informacije anonimno dostavljaju građani koji vole svoj grad.