BiH
0

Naša stranka: Prestanite ubijati penzionere

Sarajevo-x.com
Neuspjeli pokušaj protesta penzionera pokazuje koliko je bosanskohercegovačko društvo apatično i pasivno. Sramno mali broj prisutnih na protestu svjedoči o tome da građanke i građani odavno pristaju na neljudski odnos vlasti prema socijalno isključenim kategorijama, kažu iz Naše stranke.

Naša stranka najoštrije osuđuje višegodišnji nemoralni i neodgovorni odnos entitetskih vlasti prema penzionerima i svim ostalim socijalno isključenim kategorijama.

Naravno, ne treba puno više očekivati od vlada koje svoje građanke i građane raznim vidovima mizerne socijalne pomoći prave socijalnim slučajevima, umjesto da im osiguraju dostojan ljudski život. Ali je sigurno da se više mora očekivati od društva, jer je malo kad pokazana iskrena građanska i ljudska solidarnost sa penzionerima i drugim socijalnim kategorijama koje su entitetske vlasti dotjerale ispod ruba egzistencije.

Postojeći sistem penzionog osiguranja, koji trpi velike posljedice visoke stope nezaposlenosti, uopće nije usklađen sa promjenama u ekonomskom i socijalnom stanju u zemlji i ne prati svjetski trend energetske krize, privredne recesije i globalne inflacije. Mimo toga, više od polovine osoba starijih od 64 godine je isključeno iz sistema penzione zaštite, a iznos najniže penzije (282 KM – FBIH, 150 KM – RS) je ispod iznosa koji označava granicu siromaštva (311 KM)

Naša stranka predlaže da se učini sljedeće: Povećati opću zaposlenost i doprinose poslodavaca uskladiti sa penzionim potrebama zaposlenika, svim penzionerima osigurati penziju koja neće biti manja od 60% prosječne plate, omogućiti rast penzija po takvoj stopi koja će rezultirati time da prosječna penzija u 2010. bude 75% prosječne plate, izdvajati 10,5 procenata bh. BDP-a na penziono osiguranje, stimulirati zapošljavanje osoba s djelomičnom radnom sposobnošću.

Očekujemo da će entitetske vlade što prije poboljšati status penzionera i drugih socijalno isključenih kategorija, ili podnijeti ostavke, jer umjesto socijalno humane provode socijalno antihumanu politiku. Očekujemo i da će svi građani i građanke konačno ispoljiti ljudsku, humanu, etičnu solidarnost i suosjećanje sa svim isključenim socijalnim kategorijama. U društvu surove, gotovo životinjske privatizacije preostaje nam još jedino građanska etika, stav je čelništva ove stranke.