BiH
0

Naša stranka podržava pokretanje Queer festivala

Sarajevo-x.com
Naša stranka podržava organiziranje prvog Queer festivala u Sarajevu i najoštrije osuđuje gnusne diskriminatorske izjave predstavnika vjerskih zajednica i političara iz nimalo demokratskih stranaka, stoji u saopštenju iz ove stranke.

"Pored toga izričito tražimo da Ustav BiH štiti prava homoseksualaca kao i svih ostalih manjinskih identiteta.

Predstavnici svih vjerskih zajednica kao i političari iz najjačih političkih stranaka koje se lažno predstavljaju kao demokratske pokazali su diskriminatorskim i antihumanim izjavama kako i koliko su ugrožena ljudska prava kako u glavnom gradu tako i u cijeloj zemlji.

Naša stranka, shodno svome programu i svome ljudskom i demokratskom duhu, podržava svaki individualni i kolektivni identitet i borit će se protiv svakog oblika diskriminacije i nepoštivanja osnovnih ljudskih prava. Također zahtijevamo da se u procesu ustavnih reformi vodi računa o pravima svih manjina i zaštiti svih identiteta a posebice homoseksualnog, jer je očito da je u Bosni i Hercegovini ugrožen život ove populacije, zbog najmračnije nazadnosti vjerskih zajednica i, što je još gore, ustava koji krši većinu međunarodnih konvencija o ljudskim pravim i pravima manjinskih identiteta.

Ako Bosna i Hercegovina želi krenuti putem evropskih integracija i ako Sarajevo hoće uistinu postati otvoreni i multikulturalni grad, onda ljudska prava moraju biti zagarantirana svakome pojedincu i svakome kolektivu, a sada je upravo suprotno," poručuju iz Naše stranke.