BiH
0

Naša stranka: Balkanizacija BiH

FENA
Naša stranka smatra da su sva zbivanja vezana za hapšenje, izručenje Međunardonom sudu za ratne zločine u Hagu i prvo pojavljivanje Radovana Karadžića pred tim sudom pokazala da se region Zapadnog Balkana postupno evropeizira.

U saopćenju te stranke se navodi da politička i ideološka evropeizacija zemalja Zapadnog Balkana podrazumijeva raskid sa ratnom nacionalističkom ideologijom koju su u Hrvatskoj, Srbiji, i Bosni i Hercegovini inaugurirali Slobodan Milošević, Franjo Tuđaman, Radovan Karadžić, ali i drugi nacionalni vođe i vođice.

"Hapšenje Radovana Karadžića na simboličkom planu daje mogućnost za konačnu ideološku i političku dekontaminaciju Srbije i Republike Srpske, te BiH u cjelini, ali i čitavog regiona. Također je to i prilika za konačan i nepomirljiv razračun sa politikama ratnog zločina, genocida, etničkog čišćenja, konclogora i silovanja, što može rezultirati i liječenjem kolektivnih i inidvidualnih ratnih trauma", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da dok se Srbija, Hrvatska, Crna Gora i Makedonija evropeiziraju, u BiH proces evropeizacije samo je deklarativan. Suštinski, Bosna i Hercegovina se suočava sa politikama antievropske evropeizacije, tj. dodatne balkanizacije.

"Samo još u Bosni i Hercegovini na vlasti su politike dovršavanja ratnih ciljeva i militantne nacionalističke ideologije. Vlast u Republici Srpskoj živi od Kardžićevog ideološkog i političkog nasljeđa, a u ostatku BiH neprestano se održava na tuđmanovskom i izbegovićevskom tipu ideologije. Održavanje tih ideologija na životu pokazuje opasan trend dodatnog balkaniziranja naše zemlje, umjesto da se ona snažno i nepomirljivo evropeizira, civilizira svoj ideološki i politički prostor i konačno skine s vlasti antievropske entnokrate kako bi je je u Evropsku uniju odveli civilizirani eurokrati i uistinu demokraski utemeljene ideologije", navodi se u saopćenju Naše stranke.