BiH
0

Naša stranka: Apel za izradu strategije o zaštiti i korištenju vode u BiH

FENA
"Naša stranka" upozorila je danas bh. javnost kako vlasti u BiH, nesvjesne ogromnog vodnog bogatstva zemlje, još uvijek nisu donijele strategiju o zaštiti i korištenju voda u BiH.

Dok svjetski naučni eksperti predviđaju da svijet u bližoj budućnosti očekuje ogroman nedostatak vode za piće i kriza hidropotencijala, bh. vode neiskorištene otiču odnoseći u mora milione i milijarde maraka, navodi se danas u saopćenju ove stranke.

"Naša stranka" podsjeća da ukupna iskorištenost tog prirodnog resursa u BiH prema procjenama stručnjaka iznosi tek 0,6 procenata, dok je iskorištenost hidropotencijala spala na svega oko 12 procenata.

U tranzicijskim i već razvijenim zemljama iskorištenost prirodnog blaga vode je dvadeset puta veća. To je jasan signal da bi ozbiljan i odgovoran odnos vlasti prema bh. vodama morao rezultirati hitnom i stručno utemeljenom strategijom o zaštiti i iskorištavanju voda u BiH, kao prirodnog resursa koji će određivati budućnost planete.

"Naša stranka" tvrdi da vlasti pod pritiskom uvoznih lobija godišnje u BiH uvoze više od 120 miliona KM flaširane vode za piće, dok je izvoz svega 15 miliona KM i u stalnom je opadanju.

"Apsurdna činjenica da naša zemlja, i pored enormnog bogatstva izvorskom vodom i ukupnim vodnim resursima, uvozi flaširanu izvorsku i mineralnu vodu jednaka je pretpostavci da Rusija uvozi gas ili Kuvajt naftu", ističe se u saopćenju.

"Naša stranka" je stava da je neophodno angažirati sve raspoložive domaće i strane stručnjake te razviti stručno utemeljenu strategiju za zaštitu i korištenje izvorskih voda i ukupnog hidropotencijala BiH.

Stoga i apelira na stručne krugove i javnost da konačno zaštitimo vodu kao bogatstvo koje će nama i našoj djeci osigurati sigurnu budućnost.

"Bh. izvori i slivovi rijeka više ne smiju čekati na Brankovićevu, Dodikovu, ili ma čiju drugu odluku, jer to bogatstvo ne pripada samo nama, već ponajprije i ponajviše našoj djeci, od kojih smo ga, ustvari, i posudili", navodi u saopćenju "Naša stranka" .