{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Naša prava su u našim rukama, ne Dodikovim"

25.6.2012. u 13:11
15
"Naša prava su u našim rukama, ne Dodikovim"
15
"Naša prava su u našim rukama, ne Dodikovim"
Srebrenica (Foto: Klix.ba)
Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" upozorava da predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, obmanjuje javnost kada tvrdi da će bilo koji povratnik u Republiku Srpsku, registracijom i prijavom prebivališta u Srebrenici ili bilo gdje u RS, izgubiti stečena prava u Federaciji BiH.
"Podsjećamo javnost da su Vlada FBiH i vlade Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničkog kantona od početka kampanje "Glasaću za Srebrenicu“ donijele niz odluka kojim se omogućava zaštita povratnika i registrovanih u RS iz oblasti zdravstvene, boračko-invalidske i socijalne zaštite.

Podsjećamo predsjednika SNSD-a da ni on, ni njegova vlada, ne donose odluke o našim pravima i da znamo koliko bi tačno bili obespravljeni da su naša prava u njihovim, a ne našim rukama. Uvjereni smo da će svi povratnici, koji su do sada morali zadržati lične dokumente iz Federacije BiH, prijaviti svoje prebivalište u opštinama RS nakon što su federalne vlasti svojim odlukama to omogućile svakome ko se registruje u RS.

Predsjednik SNSD-a je, nažalost, svojim riječima i djelima pokazao da registraciju onih koji nisu Srbi za izbore na području RS-a i mogućnost da ostvare svoje biračko pravo u skladu sa Ustavom i zakonima države Bosne i Hercegovine, smatra prijetnjom po svoju politiku i režim. Njegovih prijetnji se ne bojimo, jer znamo da su nezakonite i prazne. MUP RS je posljednji put pravio spiskove nesrba 1992. godine i vremena prijetnji spiskovima, stavljanjima ili skidanjima sa spiskova su prošla. MUP RS je dužan da svim građanima BiH, koji to žele, omogući zakonitu i neometanu registraciju u Srebrenici, u skladu sa zakonima ove države.

Predsjednik SNSD-a je i jučer, manipulirajući imenima žrtava genocida, još jednom uvrijedio porodice žrtava i preživjele, ali i potvrdio svoje mračne namjere da određuje čija će imena ostati na listi imena ubijenih u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, te opredjeljenost za sistematsko poricanje genocida. Naš odgovor će biti još masovnija registracija birača", navedeno je u saopćenju koje je poslala građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: