{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Naša prava su u našim rukama, ne Dodikovim"

25.6.2012. u 13:11
15
"Naša prava su u našim rukama, ne Dodikovim"
15
"Naša prava su u našim rukama, ne Dodikovim"
Srebrenica (Foto: Klix.ba)
Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" upozorava da predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, obmanjuje javnost kada tvrdi da će bilo koji povratnik u Republiku Srpsku, registracijom i prijavom prebivališta u Srebrenici ili bilo gdje u RS, izgubiti stečena prava u Federaciji BiH.
"Podsjećamo javnost da su Vlada FBiH i vlade Tuzlanskog, Sarajevskog i Zeničkog kantona od početka kampanje "Glasaću za Srebrenicu“ donijele niz odluka kojim se omogućava zaštita povratnika i registrovanih u RS iz oblasti zdravstvene, boračko-invalidske i socijalne zaštite.

Podsjećamo predsjednika SNSD-a da ni on, ni njegova vlada, ne donose odluke o našim pravima i da znamo koliko bi tačno bili obespravljeni da su naša prava u njihovim, a ne našim rukama. Uvjereni smo da će svi povratnici, koji su do sada morali zadržati lične dokumente iz Federacije BiH, prijaviti svoje prebivalište u opštinama RS nakon što su federalne vlasti svojim odlukama to omogućile svakome ko se registruje u RS.

Predsjednik SNSD-a je, nažalost, svojim riječima i djelima pokazao da registraciju onih koji nisu Srbi za izbore na području RS-a i mogućnost da ostvare svoje biračko pravo u skladu sa Ustavom i zakonima države Bosne i Hercegovine, smatra prijetnjom po svoju politiku i režim. Njegovih prijetnji se ne bojimo, jer znamo da su nezakonite i prazne. MUP RS je posljednji put pravio spiskove nesrba 1992. godine i vremena prijetnji spiskovima, stavljanjima ili skidanjima sa spiskova su prošla. MUP RS je dužan da svim građanima BiH, koji to žele, omogući zakonitu i neometanu registraciju u Srebrenici, u skladu sa zakonima ove države.

Predsjednik SNSD-a je i jučer, manipulirajući imenima žrtava genocida, još jednom uvrijedio porodice žrtava i preživjele, ali i potvrdio svoje mračne namjere da određuje čija će imena ostati na listi imena ubijenih u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, te opredjeljenost za sistematsko poricanje genocida. Naš odgovor će biti još masovnija registracija birača", navedeno je u saopćenju koje je poslala građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: