|

"Naša je budućnost živjeti zajedno"

"Naša je budućnost živjeti zajedno"
5
F
FENA
17.12.2012. u 20:05
0
komentara
5

dijeljenja
"Naša je budućnost živjeti zajedno"
Zajednica svetog Egidija organizirala je u ponedjeljak u Sarajevu konferenciju pod geslom "Naša je budućnost živjeti zajedno“ kao nastavak međunarodnog susreta za mir u duhu Asiza, koji je pod istim geslom održan u septembru ove godine u Sarajevu.
Domaći zvaničnici ili njihovi predstavnici istaknuli su danas da su ovdašnje vlasti prepoznale značaj tog skupa koji je, kako je rečeno, stanovnicima BiH dao nadu u bolju budućnost, te ga na razne načine i podržali.

Temeljna poruka tog značajnog skupa bila je isticanje značaja dijaloga između kulture i religije, a današnji skup ističe potrebu da se taj dijalog i nastavi.

Naglašeno je da je BiH primjer kakvu ulogu i značaj može imati pravi i istinski međureligijski dijalog, dijalog koji vodi međusobnom razumijevanju, uspostavljanju boljih odnosa među ljudima, učvršćivanju mira, a posebno vladavine prava i postojanja istinske pravde.

Sudionicima večerašnjeg skupa obratio se i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi, koji je naglasio da su septembarskim skupom promovirani mir i pomirenje kroz dijalog što je blisko i principima EU.

Prema riječima generalnog tajnika Zajednice Alberta Qattruccija i septembarski skup je potvrdio da je živjeti zajedno svrha svega, kako u Sarajevu tako i u BiH, te u Europi i ostatku svijeta, da je to moguće i jedina mogućnost za sve.

Skupu su prisutvovali vjerski predstavnici u BiH Husein Kavazović, Vanja Jovanović, Vinko Puljić i Jakob Finci koji su u drugom dijelu govorili o novim perspektivama u budućnost koje su nastale kao rezultat skupa u septembru.

Međunarodni susret za mir održan u septembru ove godine u Sarajevu organizirala je Zajednica svetog Egidija pod geslom "Naša je budućnost živjeti zajedno - Religije i kulture u dijalogu".

Prema informacijama organizatora, na taj susret su došli vjerski poglavari i predstavnici iz raznih oblasti života iz Evrope i svijeta. Na završnoj ceremoniji, četvero mladih ljudi različitih vjerskih tradicija pročitalo je Apel za mir 2012., koji su potpisali religijski predstavnici.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.