{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Naša je budućnost živjeti zajedno"

F
17.12.2012. u 20:05
5
0
"Naša je budućnost živjeti zajedno"
5
"Naša je budućnost živjeti zajedno"
Zajednica svetog Egidija organizirala je u ponedjeljak u Sarajevu konferenciju pod geslom "Naša je budućnost živjeti zajedno“ kao nastavak međunarodnog susreta za mir u duhu Asiza, koji je pod istim geslom održan u septembru ove godine u Sarajevu.
Domaći zvaničnici ili njihovi predstavnici istaknuli su danas da su ovdašnje vlasti prepoznale značaj tog skupa koji je, kako je rečeno, stanovnicima BiH dao nadu u bolju budućnost, te ga na razne načine i podržali.

Temeljna poruka tog značajnog skupa bila je isticanje značaja dijaloga između kulture i religije, a današnji skup ističe potrebu da se taj dijalog i nastavi.

Naglašeno je da je BiH primjer kakvu ulogu i značaj može imati pravi i istinski međureligijski dijalog, dijalog koji vodi međusobnom razumijevanju, uspostavljanju boljih odnosa među ljudima, učvršćivanju mira, a posebno vladavine prava i postojanja istinske pravde.

Sudionicima večerašnjeg skupa obratio se i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi, koji je naglasio da su septembarskim skupom promovirani mir i pomirenje kroz dijalog što je blisko i principima EU.

Prema riječima generalnog tajnika Zajednice Alberta Qattruccija i septembarski skup je potvrdio da je živjeti zajedno svrha svega, kako u Sarajevu tako i u BiH, te u Europi i ostatku svijeta, da je to moguće i jedina mogućnost za sve.

Skupu su prisutvovali vjerski predstavnici u BiH Husein Kavazović, Vanja Jovanović, Vinko Puljić i Jakob Finci koji su u drugom dijelu govorili o novim perspektivama u budućnost koje su nastale kao rezultat skupa u septembru.

Međunarodni susret za mir održan u septembru ove godine u Sarajevu organizirala je Zajednica svetog Egidija pod geslom "Naša je budućnost živjeti zajedno - Religije i kulture u dijalogu".

Prema informacijama organizatora, na taj susret su došli vjerski poglavari i predstavnici iz raznih oblasti života iz Evrope i svijeta. Na završnoj ceremoniji, četvero mladih ljudi različitih vjerskih tradicija pročitalo je Apel za mir 2012., koji su potpisali religijski predstavnici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: