EU i NATO
0

'Naš posao u BiH nije završen'

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák susreo se danas u Bruxellesu s visokim predstavnikom EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom i govorio na zajedničkom sastanku organa odlučivanja EU i NATO-a.

"Bosni i Hercegovini i dalje treba naša pažnja na najvišem nivou”, rekao je Lajčák na zajedničkom sastanku Komiteta za politička i sigurnosna pitanja EU-a i NATO-ovog Sjeverno-atlantskog vijeća, kojim su zajednički predsjedavali Javier Solana i generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

Uprkos potpisanom Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU i početka faze intenziviranog dijaloga s NATO-om, politička situacija u Bosni i Hercegovini se može opisati kao "teška".

"Za napredak u BiH bili su potrebni neproporcionalno veliki napori međunarodne zajednice. Postoje brojni izazovi mirovnom sporazumu, kako protiv države i njenih institucija tako i protiv postojanja Republike Srpske. Efekat ove negativne političke klime jeste očigledan neuspjeh u provođenju reformi pa je posljednjih mjeseci usvojeno samo nekoliko novih zakona", rekao je Lajčak.

Opisujući sporazum koji su 8. novembra postigli lideri stranaka SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH kao "ohrabrujući znak", koji ima "potencijal da deblokira postojeći politički zastoj", Lajčák je naglasio da se ovaj sporazum sada treba pretočiti u "konkretnu formu....i usvojiti od strane relevantnih institucija BiH".

BiH još uvijek nije ispunila uslove i ciljeve za tranziciju OHR-a, što znači da će OHR nastaviti sa svojim mandatom tokom 2009. godine, Lajčák je izjavio da su međunarodna zajednica i posebno EU započele s pripremama za tranziciju OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU.

Lajčák je pozdravio činjenicu što je BiH ponovno vraćena na dnevni red na najvišim nivoima i konstatirao da su zaključci nedavnog sastanka ministara vanjskih poslova EU, strateški dokument Solane i Rehna, te kontakti s zvaničnicima BiH preko Bernarda Kouchnera, ministra vanjskih poslova Francuske i predsjedavajućeg Vijeća EU, ministra vanjskih poslova Velike Britanije Davida Milibanda i zamjenika generalnog sekretara NATO-a Claudia Bisognieroa imali pozitivan uticaj na zemlju, saopćeno je iz OHR/EUSR-a.