{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Narušava li Ivanić princip neutralnosti BiH o pitanju Kosova službenom posjetom srpskoj zajednici

5.3.2018. u 17:04
50
185
Narušava li Ivanić princip neutralnosti BiH o pitanju Kosova službenom posjetom srpskoj zajednici
50
Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske već dva dana se nalazi u službenoj posjeti srpskoj zajednici na Kosovu, pritom izražavajući stav da srpski narod Kosovo mora tretirati kao svoje. Postavlja se pitanje da li je narušen princip neutralnosti BiH o statusu Kosova, kojeg naša zemlja još nikad nije priznala.
BiH neće priznati nezavisnost Kosova dok ne bude postignut koncenzus političkih predstavnika svih konstitutivnih naroda u BiH. To je trenutni i aktivni stav države BiH o pitanju odnosa prema Kosovu.

Naša zemlja je jedina u regiji, pored Srbije, koja nije priznala nezavisno Kosovo zbog neusaglašenih stavova unutar BiH. Kosovo je do sada priznalo 111 država svijeta. Zbog specifičnih odnosa odlučeno je da BiH neće razmatrati pitanje priznavanja Kosova, odnosno da će do daljnjeg biti neutralna, shodno razvoju političkih odnosa između Srbije i Kosova.

Ipak, to nije spriječilo člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića da posjeti srpsku zajednicu na sjeveru Kosova i pri tome poruči da srpski narod Kosovo mora doživljavati svojim i da mu se mora vraćati, što je više nego iskazivanje stava i opredjeljenost ka jednoj strani, iako je Kosovo posjetio kao član Predsjedništva BiH.

"Obaveza svih nas koji radimo javne poslove je da pomognemo i da budemo sa našim lјudima na Kosovu i Metohiji, jer njima i naš boravak ovdje znači mnogo. Kosovo i Metohija su značajni za srpski narod, čemu uvijek moramo da se vraćamo i što uvijek moramo da tretiramo kao svoje. Kosmet i njegove svetinje zaslužuju zajedničku podršku”, rekao je Mladen Ivanić.

Ovo pitanje naročito je sporno zbog činjenice od prije nekoliko mjeseci kada je član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović izjavio da s enada da će BiH jednog dana priznati Kosovo.

Ta izjava izazvala je neviđenu buru negodovanja iz susjedne Srbije, sazvano je i Vijeće za nacionalnu sigurnost, a Izetbegović je blago rečeno "razapet" u srbijanskim medijima, iako je jasno poručio da za to treba koncenzus unutar BiH.

Očigledno je da Ivanić nije čekao na koncenzus te kao član Predsjedništva BiH iskazuje opredjeljenost ka jednoj strani na Kosovu.

Nameće se pitanje, šta bi se desilo kada bi, makar i u privatnu posjetu Kosovu otišao neki funkcionire iz BiH koji smatra da Kosovo treba biti priznato.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: