SDUBiH
0

Narudžba 13 novih auta primjer neodgovornosti prema građanima

FENA
SDUBiH smatra da je narudžba za 13 novih automobila za Ministarstvo za boračka pitanja FBiH najnoviji primjer "neodgovornog odnosa prema građanima i konstanta koja se, bez obzira na rokade na premijerskom mjestu, zadržava u radu ministara iz SDABiH, Stranke za BiH i HDZBiH, odnosno vladajuće koalicije u FBiH".

U saopćenju za javnost ova stranka navodi i primjer ministra za saobraćaj FBiH Naila Šećkanovića koji, "dok HDZBiH blokadom imenovanja ministra za prostorno uređenje dovodi u pitanje finansijsku realizaciju koridora 5-C, umjesto da se bavi svojim poslom posreduje u prodaji "Post banke BiH".

-Istovremeno, ministar za boračka pitanja Zahid Crnkić planira kupovinu 13 automobila što u situaciji recesije, a više kriminala i korupcije, direktno ugrožava stabilnost budžeta FBiH, navedeno je u saopćenju.

SDUBiH smatra da će "ovu tužnu sliku rada pojedinih resora Vlade FBiH, upotpuniti revizorski izvještaj o troškovima koje su ministarstva FBiH napravila u ovoj godini, a u kojima će se vidjeti raskoš u kojem žive i rade glavni igrači stranačkih šefova u Vladi FBiH".

-Da apsurd bude veći, lideri SDABiH, SBiH i HDZBiH se čude ovim i drugim potezima Vlade FBiH kao da se radi o nezavisnim analitičarima ili pukim posmatračima, a ne šefovima stranaka čiji ministri vode glavnu riječ prilikom donošenja svih odluka i na svim nivoima vlasti, saopćeno je iz SDUBiH.

Podsjećaju da je predsjednik SDABiH Sulejman Tihić "svojevremeno i opravdano oštro medijski napadao svoje kadrove, bivšeg premijera FBiH Nedžada Brankovića i ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Tarika Sadovića, a sada ne smije da pomene smjenu vlastitih kadrova u Vladi FBiH koji svojom nekompetencijom opravdavaju epitet korupmiranosti i umiješanosti u razne kriminalne radnje".

-U skladu s tim postavlja se opravdano pitanje da li su Šećkanović i Crnkić pravi eksponenti politike koju vodi SDABiH, ili Vahid Hećo politike koju vodi Stranka za BiH kao i Felix Vidović uime HDZBiH ili politike pojedinca iz navedenih stranaka, pitaju iz ove stranke.

SDUBiH smatra da se tjeranje inata u odnosima vladajuće koalicije, a o pitanju odgovornosti pojedinih ministara, "odražava preko leđa građana, a na štetu države, za šta svu odgovornost snose lideri stranaka SDABiH, SBiH i HDZBiH.

-Zato najbolji sud o svemu trebaju dati građani na izborima, a pravosudni organi izreći mjeru za institucionalni kriminal u čemu ova zemlja, nažalost, jedino prednjači u regionu, saopćeno je iz SDUBiH.