Sastanak u gradu soli
31

Narodni heroj Enver Šiljak je neraskidivo povezao Tuzlu i Gradišku

A. K.
Detalj sa današnjeg sastanka (Foto: A. K./Klix.ba)
Detalj sa današnjeg sastanka (Foto: A. K./Klix.ba)
Gradonačelnici Tuzle i Gradiške, Jasmin Imamović i Zoran Adžić danas su održali zajednički sastanak. Tom prilikom ukazano je na značaj saradnje, ali i historijsku poveznicu koju imaju ova dva grada, a odnosi se na narodnog heroja Envera Šiljka.

Tokom današnjeg sastanka gradonačelnika Tuzle i Gradiške, a kojima su prisustvovali i njihovi saradnici, ukazano je na značaj zajedničke saradnje, dotaklo se i primjene dobrih praksi iz obje sredine, a najavljeno je i snimanje dokumentarca, kako bi sve historijske činjenice koje ih povezuju ostale trajno zapisane na filmskom platnu.

"Drago mi je da smo mogli ugostiti gradonačelnika Gradiške skupa sa njegovim saradnicima. Prije dvije godine sam upoznao Adžića, a u Gradišci sam vidio jedan dobro organizovan grad sa efikasnom i urednom administaracijom. Skupa s njima smo povezani u dijelu kulturnog naslijeđa", kazao je Imamović.

Jasmin Imamović (Foto: A. K./Klix.ba)
Jasmin Imamović (Foto: A. K./Klix.ba)

U međugradskim odnosima bh. gradova, kako je kazao Imamović, potrebno je potencirati na onome što ih veže, a ne razdvaja.

"Daleko je više onoga što nas veže, a ne onoga što nas razdvaja. Tako možemo stvoriti sinergiju i iz ove krize se izvući kao iz mutne vode. Jedan primjeren odnos Gradiške prema antifašističkoj tradiciji je zaista vidljiv u ulici dr. Mladena Stojanovića, u stalnoj postavci muzeja i spomenicima tri narodna heroja, gdje je u sredini Enver Šiljak, koji je rođen u Gradišci. Taj grad ljubomorno čuva uspomenu na tog narodnog heroja, što činimo i mi u Tuzli", poručio je Imamović.

Iskreni odnos dva grada, pun entuzijazma i uzajamnog poštovanja, gradonačelnici sada planiraju širiti, kako bi koristili faktore razvoja, prvenstveno u dijelu poboljšanja kvaliteta života građana.

"Opredjeljenje Gradiške je da skine prašinu sa historijskih događaja i ličnosti, koji su nekada stvarali i kreirali taj grad i značili u njegovom razvoju. Slažem se sa gradonačelnikom Tuzle, koji je rekao da naš odnos i baštinjenje tradicije moramo prenijeti na mlađe generacije. To nam daje i prostor da možemo jedni pored drugih se razvijati i biti uspješni", istaknuo je Adžić.

Zoran Adžić (Foto: A. K./Klix.ba)
Zoran Adžić (Foto: A. K./Klix.ba)

Uvažavajući različitosti, ali čineći da ih one i povezuju, prema Adžićevim riječima, stvara se prilika za uspješnije djelovanje i održavanje na ovim prostorima.

"Danas smo imali priliku razmijeniti sva pozitivna iskustva, ali i vidjeti šta bismo trebali popravljati u radu naših lokalnih uprava, kako bismo se više posvetili građanima i privrednicima. Također, vidjeli smo i koji su modaliteti kojima u ovim teškim vremenima uzrokovanih pandemijom, možemo doći do grant sredstava zemalja Evrospke unije", dodao je Adžić.

Enver Šiljak rođen je u Gradišci, a tragično je život izgubio u Tuzli. U oba grada je proglašen narodnim herojem, a upravo sve historijske činjenice vezane za njegov lik i djelo će biti prikazane kroz dokumentarni film autora Milana Filipovića, gradiškog novinara.

"Tuzla i Gradiška imaju mnogo zajedničkih vrijednosti koje dijele, a jedna od bitnih su historijski elementi u imenu Envera Šiljka. Njegova ljubavna priča je filmska, neobična i nesvakidašnja, a nekoliko godina sa prijateljima iz nekoliko sfera sam veoma zainteresovan za njeno pretvaranje u film. Veoma je izvjesno da će to biti dokumentarno-igrana varijanta u Gradišci i Tuzli, sa glumcima iz ova dva grada, čime želimo novim generacijama poslati lijepu priču iz dva kraja koji njeguju identične vrijednosti Drugog svjetskog rata, borbe za pravdu, antifašizma i svega ostalog", izjavio je Filipović.

Milan Filipović (Foto: A. K./Klix.ba)
Milan Filipović (Foto: A. K./Klix.ba)

Svi detalji vezani za spomenuto filmsko ostvarenje će biti poznati naknadno, a gradonačelnici Tuzle i Gradiške nakon sastanka nastavljaju aktivno raditi na razmjeni turista, članova udruženja i privrednika.