BiH
0

Narodna skupština RS-a usvojila Nacrt zakona o praznicima

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su u četvrtak nakon burne rasprave Nacrt zakona o praznicima RS-a.

Ovim zakonskim aktom predviđeno je da se kao državni praznici u RS-u obilježavaju Nova godina 1. i 2. januar, Dan republike 9. januar, Međunarodni praznik rada 1. i 2. maj, Dan pobjede nad fašizmom 9. maj i Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH 21. novembar.

Prema nacrtu, vjerski praznici su pravoslavni i katolički Božić, Kurban-bajram, pravoslavni Veliki petak i Vaskrs, katolički Veliki petak i Uskrs i ramazanski Bajram. Vjerski praznici će se praznovati po dva dana, osim pravoslavnog i katoličkog Velikog petka koji će se praznovati po jedan dan.

Predviđeno je da za slave i ostale vjerske praznike, građani po vlastitom izboru imaju pravo na plaćeno odsustvo s posla od dva dana u toku kalendarske godine.

Tokom rasprave, poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović izrazio je protivljenje zbog činjenice da je u ovom zakonskom aktu ponovo 9. januar definiran kao Dan RS-a, navodeći da Bošnjaci i Hrvati ne mogu prihvatiti proslavu tog datuma.

Srpski poslanici tražili su da se u zakon uvrste i Pravoslava nova godina, Sveti Sava kao dan škola, te da se kao praznik proslavlja i dan MUP-a RS-a.