Udar na civilno društvo
44

Narodna skupština RS-a usvojila Nacrt zakona o NVO, vlast ih želi tretirati kao "strane agente"

V. K.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o nevladinim organizacijama koje djeluju na području ovog bh. entiteta čime je napravljen još jedan udar na civilno društvo.

Zastupnici su usvojili Nacrt zakona sa 48 glasova za, dok je protiv bilo 11 zastupnika. Šest zastupnika, kada je riječ o ovom prijedlogu, bilo je suzdržano.

Kako je naglašeno, Nacrt zakona će biti upućen u javnu raspravu u trajanju od mjesec dana.

Ono što je najveći problem u ovom zakonskom rješenju jeste to što vlast u RS-u ovakvim zakonom planira oformiti poseban registar svih organizacija koje finansijski ili na drugi način pomažu strane organizacije te će ih označiti kao "agente stranog utjecaja".

Nešto ranije, direktorica Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić izjavila je kako je ova institucija tražila od NSRS da odbaci nacrt.

"Zakon predstavlja direktno kršenje ustavnih odredbi, direktnu diskriminaciju jedne vrste udruženja u odnosu na ostala. Ono što je najspornije direktno etiketiranje i stigmatiziranje udruženja koja se finansiraju iz inostranih izvora u odnosu na ostala udruženja. Pravljenje tog registra tzv. agenata stranog utjecaja", kazala je Korajlić.

Povodom ovakvog zakonskog rješenja reagovao je i PIC te su poručili kako zakon o "stranim agentima" predstavlja direktan udar na demokratiju u ovom dijelu BiH.

"Vlada Republike Srpske (RS) od 2013. godine pokušava donijeti zakon kojim bi se organizacije civilnog društva stavile pod striktan nadzor organa vlasti i ograničila njihova mogućnost da ostvaruju svoja demokratska prava. Nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija dodatno će ograničiti građanski prostor za funkcionalno i nezavisno civilno društvo i predstavljat će značajnu prijetnju sveukupnom stanju u oblasti ljudskih prava i demokratije u Bosni i Hercegovini", saopćili su.