BiH
0

Narodna skupština RS-a ponovo osudila tužbu BiH protiv SCG

FENA
Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas je nakon cjelodnevne rasprave o tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore usvojila više zaključaka u kojima je i pozdravljena Deklaracija o neophodnosti diplomatskog rješavanja spornih odnosa između BiH i SCG, koju su potpisali najviši zvaničnici RS-a i njeni predstavnici u bh. organima.

U usvojenim zaključcima za koje su glasala 62 poslanika, protiv je bilo 11 a jedan uzdržan, ističe se da i dalje mnoge činjenice od pokretanja tužbe, zastupanja i dopune tužbe i ukupnog toka procesa nisu jasne i da su predstavnici RS-a morali imati u protekloj deceniji mnogo aktivniji odnos prema tužbi.

NSRS je potvrdila svoje ranije usvojene zaključke i deklaraciju u vezi sa tužbom u kojima se između ostalog kaže da je "sporom BiH sa SCG pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, koji je pokrenut i vodi se bez saglasnosti RS-a i srpskog naroda, grubo prekršen princip ravnopravnosti konstitutivnih naroda".

Istaknuto je i da legitimni predstavnici srpskog naroda nisu konsultovani ni kada je tužba podnesena, a ni u vođenju spora, te da je tužba neprihvatljiva za predstavnike srpskog naroda.

Također, ponovljen je i stav da je tužba de facto protiv RS-a i suštine Daytonskog sporazuma, jer RS i srpski narod u BiH ne mogu istovremeno biti i entitet, odnosno dio države tužioca i tužena strana.

"Tužbu BiH protiv SCG treba povući, a sva otvorena pitanja rješavati dijalogom ovlaštenih predstavnika sva tri konstitutivna naroda", ponovljen je ranije usvojen zaključak NSRS.

Entitetski parlament je također pozdravio inicijativu za ocjenu ustavnosti koju je podnio član Predsjedništva BiH Borislav Paravac pred Ustavnim sudom BiH, te obavezao Paravca i ministra inostranih poslova BiH Mladena Ivanića da "stalnom sudu u Haagu hitno dostave akte o odustajanju od tužbe i tužbenog zahtjeva BiH protiv SCG pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu zbog krešenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina i genocida".

Usvajanjem ovih zaključaka okončana je rasprava o prvoj tački današnje posebne sjednice NSRS u vezi sa tužbom BiH protiv SCG. U nastavku zasjedanja poslanici će razmatrati informaciju o provedenim ustavnim promjenama u BiH, te informaciju o aktivnostima tima zastupnika NSRS u sporu pred Ustavnim sudom BiH po zahtjevu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića u vezi sa promjenom simbola RS-a.