{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Narodna skupština RS-a odbacila Tihićevu incijativu za izmjenu simbola RS-a

F
24.3.2006. u 23:41
0
0
Narodna skupština RS-a odbacila Tihićevu incijativu za izmjenu simbola RS-a
0
Narodna skupština RS-a odbacila Tihićevu incijativu za izmjenu simbola RS-a
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Deklaraciju kojom odbacuje inicijativu člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića pred Ustavnim sudom BiH, u vezi sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti simbola RS-a.
U deklaraciji, koja je usvojena sa 47 glasova, a protiv je bilo 11, navodi se da Narodna skupština odbacuje inicijativu "kao politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj razaranje legaliteta i legitimiteta RS i ustavnopravnog poretka BiH".

Deklaracija, koju je predložio Klub poslanika Srpske demokratske stranke, tvrdi da znamenja RS-a "nisu utemeljena na diskriminaciji i poništavanju drugih nacionalnih i etničkih identiteta, ona su znamenja i simboli sva tri konstitutivna naroda i u njihovim vrijednostima ugrađene su opštečovječanske vrijednosti i iskustvo".

Takođe, u Deklaraciji se "upozorava da odluka Ustavnog suda BiH može imati krupne posljedice na ostvarivanje istinskog pomirenja i integracije naroda i građana BiH kao osnovnih ciljeva Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH".

"Narodna skupština RS Tihićevu inicijativu razumije kao izraz nepomirljive odbojnosti prema svemu što ispoljava identitet RS i srpskog naroda, čiji je krajnji cilj želja za građenjem novog `bosanskog identiteta` kao negacije identiteta konstitutivnog naroda i ravnopravnih entiteta u BiH, što odlučno odbacujemo" - ističe se u Deklaraciji.

U Deklaraciji je pozvana međunarodna zajednica u BiH da "osudi i zaustavi radikalizaciju međunacionalnih odnosa kroz ovakve inicijative koje objektivno mogu zaustaviti opšti napredak i urušiti postignuti stepen povjerenja unutar BiH".

Usvajanjem Deklaracije okončana je posebna sjednica entitetskog paralamenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: