Zahtjev SNSD-a
1

Narodna skupština RS-a: Na dnevnom redu "dijalog među entitetima i narodima"

G. M.
Narodna skupština RS
Narodna skupština RS
U Banjoj Luci danas je počela sjednica Narodne skupštine RS, a usvojen je i dnevni red na kojem se nalazi tačka “Pokretanje inicijative za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH”.

Ova skandalozna tačka dnevnog reda uvršena je na prijedlog Kluba poslanka SNSD-a.

Osim toga, na dnevom redu se nalazi tačka “Razmatranje pisma visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, od 27. januara 2021. godine, upućeno predsjedniku Narodne skupštine i klubovima poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske”.

Podsjetimo da je visoki predstavnik Valentin Inzko u tom pismu dao rok od tri mjeseca da se ponište sva priznanja koja su u ime NSRS-a dodijeljena osobama osuđenim za ratne zločine.

Na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a ove dvije tačke su pomjerene na začelje dnevnog reda i trebale bi biti razmatrane nakon vaskrsnih praznika koji se obilježavaju ovog vikenda.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je da će se Narodna skupština večeras izjasniti o apsolviranim tačkama dnevnog reda 16. redovne sjednice te da će njen nastavak biti održan u utorak, 11. maja, od 10 sati.

Igor Žunić, šef Kluba SNSD-a u NSRS-u, za Klix.ba je odgovorio na pitanje zašto su tražili da se tačke o Inzku i razgovorima s FBiH pomjere za poslije Vaskrsa, a nakon što su ih najavili na sva zvona

"SNSD je pripremio određeni broj zaključaka po pitanju obje tačke. Želja nam je da se sa njima kvalitetno upoznaju sve političke partije iz Republike Srpske (opozicija i pozicija) i da imamo dovoljno vremena da usaglasimo sve stavove po tim pitanjima. Iz neformalnih razgovora s predstavnicima svih političkih partija dobili smo podršku za takav vid komunikacije i očekujem da se usaglasimo po obje tačke koje će se naći na dnevnom redu u nastavku ove 16. sjednice NSRS-a", rekao je Žunić.