Udar na državnu agenciju
518

Narodna skupština RS-a izglasala formiranje entitetske agencije za lijekove

N. V.
Narodna skupština Republike Srpske je na današnjoj 22. sjednici glasala i usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske.
Ukupno 43 poslanika su glasali "za" što je samo za jedno više od potrebne većine, dvoje je bilo suzdržano. Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju.

Osim toga zakona, usvojena je i Informacija o problemima isporuke kiseonika odgovarajućeg kvaliteta i koncentracije propisane za lijek javnim zdravstvenim ustanovama u RS-u za vrijeme vanredne situacije izazvane koronavirusom.

Zakon se na dnevnom redu sjednice našao po hitnom postupku, a nakon Narodne skupštine RS-a, o njemu bi trebalo odlučivati i Vijeće naroda RS-a.

Na današnjoj sjednici se raspravljalo o aferi "Kiseonik", a mnogi poslanici nisu željeli prisustvovati danas.

Ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić obrazložio je da su praktično prepisali zakon koji je trenutno važeći u BiH, osim što se njime nadležnost prenosi na novu Agenciju za lijekove RS-a.

Predstavnici opozicije navode da će ovaj zakon uvesti pravnu nesigurnost na tržištu kao i to da on neće riješiti problem nabavke medicinskog kisika koji je u ovom trenutku glavni problem.

Zanimljiv je podatak da je u Prijedlogu navedeno da zakon stupa na snagu tek nakon šest mjeseci od dana objavljivanja u Službenom glasniku.