Sigurnost i obrazovanje
7

Narodna skupština RS-a danas o odlukama Predsjedništva BiH koje je Dodik proglasio štetnim

FENA/Klix.ba
Posebna sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika će biti održana danas u Banjoj Luci.

Dodik je tri odluke Predsjedništva BiH, usvojene bez konsenzusa na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva održanoj 22. jula, proglasio veoma štetnim po vitalne interese entiteta Republike Srpske i pozvao poslanike Narodne skupštine da dvotrećinskog većinom podrže njegov stav.

Riječ je o odlukama o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnje sigurnosti SAD-a o saradnji u vezi s upotrebom putničkih informacija, zatim o Sporazumu o učešću BiH u Programu za međunarodnog ocjenjivanje učenika (PISA) 2021. i Odluci o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021.

Šef Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Žunić očekuje da svi poslanici u Narodnoj skupštini podrže Dodikov stav, jer se, kako tvrdi, u pomenutim odlukama radi o prijenosu nadležnosti u oblastima bezbjednosti i obrazovanja.

"Sporno je da u oblasti bezbjednosti nadležno ministarstvo u Vijeću ministara preuzima ulogu MUP RS-a, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i ostalih agencija u BiH" ustvrdio je Žunić.

Kada je u pitanju PISA i PIRLS testiranje Milorad Dodik je već jednom skinuo ove tačke s dnevnog reda u Predsjedništvu BiH, odnosno nije održana posebna sjednica na ovu temu.

Dodik je nezadovoljan idejom da rezultati znanja učenika iz BiH budu zbirni za oba entiteta. Iz njegovog kabineta su ranije kazali da je obrazovanje u nadležnosti entiteta, te da u rezultatima treba da bude prepoznata Republika Srpska.

Iz Vlade RS-a su početkom ove godine kazali da će ovaj entitet na PISA testiranje 2021. godine izaći samostalno.