Općina Stari Grad
264

Narodna kuhinja na 25. godišnjicu dobila grant od 40.000 KM

Klix.ba
Delegacija Općine Stari Grad posjetila je jutros u osam sati Narodnu kuhinju Stari Grad u povodu obilježavanja 25. godišnjice rada ove ustanove. Tom prilikom upraviteljici kuhinje, tetki Zilhi uručen je redovni godišnji grant za finansiranje rada Narodne kuhinje, u iznosu od 40.000 KM.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Jusuf Pušina uručili su jutros obroke prvim korisnicima Narodne kuhinje. U delegaciji su, pored načelnika i predsjedavajućeg, bili i zamjenici predsjedavajućeg Irfan Čengić i Sanel Dragolovčanin, pomoćnik načelnika Senad Musić i saradnici.

Tetka Zilha je istakla da je ovaj dan za njih pun emocija kada se prisjećaju svih onih saradnika koji više nisu sa njima, a dali su veliki doprinos radu ove ustanove u teškim ratnim vremenima.

"Kuhinja, nažalost, i danas ima mnogobrojne korisnike, njih oko 400, ali velika je sreća da nam zaliha i hrane nikad ne nedostaje. Naša vrata su danas otvorena za sve ljude, bez obzira jesu li registrovani korisnici ili ne", kazala je tetka Zillha. "Kuhinja ovakve vrste u Sarajevu je sasvim dovoljno, ukupno pet, pa nam je u posljednje vrijeme cilj pomagati ljude sa periferije, u blizini Tarčina svakodnevno pomažemo oko 140 korisnika", dodala je. Posebno se zahvalila Općini Stari Grad na kontinuiranoj podršci.

“Pored raznih pomoći koje dobijamo, posebno izdvajam Općinu Stari Grad koja nam svake godine uruči značajnu finanansijsku pomoć. Danas su me ugodno iznenadili, tu je cijelo rukovodstvo Općine na čelu sa načelnikom, predsjedavajućim Općinskog vijeća i službenicima. Velika je stvar što danas u gradu Sarajevu nema gladnih ljudi, a siromašnih je nažalost mnogo", kazala je tetka Zilha.

Načelnik Hadžibajrić se prisjetio teških ratnih vremena kada je Narodna kuhinja spasila mnoge ljude od gladi, i to ne samo iz ove općine nego iz svih dijelova grada, pa i šire, a tako radi i danas.

"Narodna kuhinja i tetka Zilha su mnoge ljude spasili od gladi i ovom prilikom joj se želim zahvaliti na velikom doprinosu i na njenom nesebičnom zalaganju, kako njoj tako i osoblju. Hvala joj za sve ove godine koje je radila, izdržala i pomagala narodu koji su u stanju socijalne potrebe", kazao je Hadžibajrić. On je dodao da se u budućnosti mora raditi na smanjenju broja narodnih kuhinja i njihovih korisnika.

"Naša općina, ali i sve ostale i država Bosne i Hrecegovina, mora ići u pravcu smanjenja broja narodnih kuhinja. To bi bio pokazatelj da je narod počeo bolje da živi, radi i živi od plodova svoga rada", kazao je Hadžibajrić.

Prije dvadeset i pet godina, 27.marta,1992. godine počela je sa radom Narodna kuhinja “Stari Grad”. Od tog datuma, ovaj dan se obilježava kao Dan ove kuhinje.

Umjesto zvaničnih zahvalnica i obilježavanja na svečarski način, ovaj dan po odluci Upravnog odbora Narodne kuhinje, obilježava se na način da vrata kuhinje otvore za sve građane Kantona Sarajevo i počaste ih, a stalnim korisnicima, kao i drugim osobama u stanju socijalne potrebe i koji su u potrebi za toplim obrokom, pripremili su prigodne obroke. Kako je kazala tetka Zilha, uposlenici kuhinje i volonteri vrijedno su radili tokom cijelog vikenda i prethodne noći kako bi korisnicima danas poslužili obroke primjerene ovom danu.