BiH
0

Narod Srebrenice u humanitarnoj akciji za narod Japana

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Općina Srebrenica pokrenula je široku humanitarnu akciju na sakupljanju pomoći stanovnicima Japana koje je 11. marta zadesio zemljotres.

U narednih mjesec dana akcija će biti provedena u svim mjesnim zajednicama, školama i drugim javnim institucijama, rečeno je na inicijativnom sastanku danas u Srebrenici.

"Učenici iz Srebrenice redovno se uključuju u sve humanitarne akcije. Ovog puta darovaće novac, ali će organizovati i neke kulturne sadržaje i sva sredstva biće doznačena na poseban račun", izjavio je Dragi Jovanović, pomoćnik direktora Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" iz Srebrenice.

Slično će uraditi i srednjoškolci, a Općinska organizacija Crvenog krsta već je započela akciju postavljanjem kasica u prodajne objekte u gradu, a to će volonteri činiti i na području cijele općine.

Amir Kulaglić, potpredsjednik Skupštine općine, naglasio je da je vlada Japana u protekle tri godine na području općine realizovala niz projekata na razvoju poljoprivrede i da će to činiti i u naredne dvije godine.

Zbog toga Srebreničani imaju moralnu obavezu da uzvrate pomoć nastradalom stanovništvu Japana.

Predstavnici Japanske razvojne agencije (JICA) danas su upravo u Srebrenici razmatrali realizaciju dosadašnjih aktivnosti, kao i strategiju pomoći za naredni period.

Kiyoka Masanobu, viši savjetnik za ruralni razvoj JICE, izjavio je da cijeni humani gest ljudi Srebrenice i, kako je naglasio, osjeća da ova ideja koju su pokrenuli Srebreničani, dolazi iz njihovog srca.