{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Narod i pravda traži od Adema Zolja da odgovori šta je uradio otkako je preuzeo mandat

Klix.ba
19.7.2018. u 13:59
359
92
Narod i pravda traži od Adema Zolja da odgovori šta je uradio otkako je preuzeo mandat
359
Narod i pravda traži od Adema Zolja da odgovori šta je uradio otkako je preuzeo mandat
Foto: H. M./Klix.ba
Prije nekoliko dana, tačnije 14. jula, napunilo se stotinu dana rada Vlade Kantona Sarajevo. Iz političke stranke Narod i pravda navode da je u demokratskim zemljama to trenutak kada cijelo društvo, opozicija, mediji, nevladin sektor i građani revidiraju (ne)uspješnost jedne vlade. Ipak, u Sarajevu se niko nije ni osvrnuo na rad najvažnije izvršne institucije, niti je ta sama Vlada KS prezentirala šta je radila ovih stotinu dana.
Saopćenje političke stranke Narod i pravda, na čijem čelu se nalazi nekadašnji premijer KS Elmedin Konaković, prenosimo u cijelosti:

"To najbolje pokazuje da nemaju šta reći ili da se pak možda stide svog (ne)rada.
Bilo kako bilo, postoji jedan vrlo vidljiv rezultat prvih 100 dana vlade premijera Zolja. To je vidljivo i masovno zapošljavanje u Javnom sektoru i pored moratorija na zapošljavanje, kao i smjenjivanje onih uspješnih, ali koji su se usudili misliti svojom glavom i raditi u interesu građana. Pored stranačkog zapošljavanja i imenovanja podobnih, svi ostali procesi su zaustavljeni.

Stoga vas Narod pita:

- Zašto je zaustavljena jedna od najvažnijih reformi - reforma zdravstva?
- Zašto nisu počeli radovi na Prvoj transferzali, iako su novac i dokumentacija osigurani?
- Da li je profunkcionisao azil u Prači?
- Zašto je ponovo povećan broj pasa lutalica na ulicama Sarajeva i njihovih napada?
- Zašto nema nove zgrade MUP-a za koju su osigurana sredstva?
- Zašto nije započeta realizacija EBRD-ovog kredita, esencijalnog za masovniji opravak zastarjele vodovodne mreže? Kraj je jula, građevinska sezona na izmaku i zar Sarajevo već nije trebalo biti veliko gradilište!?
- Zašto je u tišini i mimo radara javnosti poništen konkurs za direktora ViK-a, koji su građani i zaposleni u ViK-u ocijenili kao jedan od najtransparentijih konkursa u posljednjih 30 godina ovog preduzeća?
- Zašto premijer Zolj još uvijek nije prešao prag ViK-a i posjetio ovo najvažnije komunalno preduzeće u KS? Zašto ni nakon 100 dana nije ušao u GRAS?
- Smijenjen je direktor GRAS-a. Ipak, situacija u ovom preduzeću se opet samo pogoršava, na štetu građana i budžeta Kantona Sarajevo. Šta više, na čelo ovog preduzeća ste opet imenovali čovjeka koji je već jednom smijenjen iz GRAS-a zbog lošeg rada. Zašto ste izabrali čovjeka koji je već jednom ojadio ovu firmu?
- Zašto u jeku turističke sezone ne radi šestosjed na Bjelašnici i kada će neko iz ministarstva i rukovodstva ZOI-ja odgovarati zbog ogromnih gubitaka u ovom sektoru?
- Zašto nije ispoštovan zakon prema kojem rukovodstvo javne firme kojoj glavni zakonodavni organ Skupština Kantona izglasa nepovjerenje mora biti smijenjeno?
- Također, zašto ste u Turistišku zajednicu imenovali dokazanog kriminalca koji je već upropastio jedno kantonalno preduzeće i kojem su građani, preko svojih izabranika u Skupštini KS, već jednom rekli 'Ne' pristupu javnom novcu i javnim firmama?
- Zašto nije implementirana strateška odluka o većem broju upisnih kvota na najtraženijim smjerovima koji našim mladim garantuju zaposljenje – na IT odsjecima?
- Zašto ne poštujete potpisane kolektivne ugovore?
- Zašto blokirate zakazivanje sjednice Skupštine KS na kojoj, između ostalog, treba da se riješe važna pitanja za građane? Da li zato što bi se na toj Skupštini trebali razmatrati i izvještaji vaših direktora, koje štitite?
- Zašto su vam fotelje direktora bliskih vašim stranačkim šefovima i tajkunima važnije od svih pozitivnih procesa koji su započeti u KS i usluga koje trebaju biti pružene građanima koji vas plaćaju?

Znamo da novca u budžetu ima za povećanje plata ljekarima, medicinskim radnicima, nastavnicima, učiteljima i svim ostalim s kojima su potpisani kolektivni ugovori. Ipak, oni danas najavljuju štrajkove jer vi danas ne poštujete te ugovore, a imali ste čak i dodatni rebalans budžeta u kojem je bilo dodatnih sredstava.

Jedna od ključnih reformi je zakon o lokalnoj samoupravi koji je završen i pripremljen, ali ga ipak držite u fioci i niste ga dali u proceduru zbog pritisaka načelnika iz SDA, koji ne žele da preuzmu dio odgovornosti koji im prema Ustavu pripada.

Gospodo, obmanjujete javnost svojim lažnim javnim svađama, a u stvarnosti djelujete zajedno.

Sada već i ptice na grani znaju da SBB i SDA dijele iste 'vrijednosti' kada god je riječ o stranačkom zapošljavanju, zaštiti dokazanog kriminala, kadroviranju i zaustavljanju reformskih procesa u cilju ostanka podobih direktora na funkcijama i tako dalje. Dakle, vi u realnosti konstantno pokazujete da ste ustvari jedna partija koja radi samo za svoj interes.

Broj pasa lutalica na ulicama se povećava, broj GRAS-ovih minibuskih linija se smanjuje, broj inspekcijskih nadzora je u velikom padu, izdvajanja za osjetljive kategorije se režu, dok se udvostručuje iznos koji može potrošiti sam premijer. Kanton je posljednjih dana zatrpan novozaposlenim stranačkim ljudima... Dakle, sve ste pozitivne trendove uspjeli zaustaviti u stotinu dana rada Vlade KS. Nije li to onda razlog zbog kojeg niste napravili konferenciju za medije na kojoj biste pokazali učinke Vlade. Zašto se bojite pitanja naroda i novinara?

Ipak, sreća u ovoj cijeloj nesreći je što za ovih nekoliko preostalih mjeseci do izbora ne možete baš sve pokvariti i poništiti sve ono dobro što je napravljeno u protekle tri godine.

I što je već svima jasno da vam narod, nakon oktobra, neće dati da te procese ikada više vodite", piše u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: