Održan sastanak
1.2k

Narod i pravda širi djelovanje na Tuzlu: Želimo pošten svijet vratiti u politiku

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Stranka Narod i pravda kojom predsjedava Elmedin Konaković svoje djelovanje širi i na prostor Tuzlanskog kantona. Inicijativni sastanak za formiranje ogranka danas je održan u Tuzli, a uskoro se očekuje i zvanična registracija povjereništva.

Povjereništvo Naroda i pravde polovinom godine formirano je u Gradačcu, gdje ova stranka u Općinskom vijeću ima i vijećnički klub. S intencijom širenja na cjelokupan prostor Tuzlanskog kantona, predsjednik stranke Konaković danas je u Tuzli održao sastanak sa članovima budućeg inicijativnog odbora.

"Tuzlanski je jedan od kantona u kojem nismo išli uopće na opće izbore. On je kao najveći i najspecifičniji kanton u to vrijeme za nas bio preveliki zalogaj, ali sada kada smo ozbiljno raširili krila u nekoliko gradova pokrećemo inicijativu za formiranja gradskih povjerništava", kazao je Konaković za Klix.ba.

Ističe da mu je drago da je došlo vrijeme da se u Tuzli Narod i pravda pojavi i to na način na koji funkcioniše u Sarajevu.

"Generalno, u Tuzlanski kanton smo išli pažljivije i obazrivije, ali generalno naš koncept djelovanja je jednostavan. Stranka smo koja ima svoja pravila i principe, stranka smo centra koja se po mom mišljenju filozofijom uklapa u mentalitet Tuzlanskog kantona. Unutra su neki malo desno, a neki malo lijevo, ali naš primarni zadatak je borba protiv korupcije, ozdravljenje ekonomije, bolje obrazovanje...", dodao je Konaković.

Kako je naveo, primarni cilj Naroda i pravde je vraćanje poštenog svijeta u politiku.

"Širenje nam se dešava sporije nego u drugim strankama, jer pokušavamo zaista ljude koji pokreću ove priče u ovim gradovima detaljno upoznati s našim planovima, ali i koji su spremni na političke pritiske koje mi živimo", nastavio je Konaković, istaknuvši da Narod i pravda za formiranje novog ogranaka koristi i aktuelni politički trenutak u kojem je ova stranka u Sarajevu pokazala principijelnost kakva na političkoj sceni nije viđena.

Član budućeg inicijativnog odbora za formiranje Naroda i pravde u Tuzli je i Izudin Maleškić koji je mišljenja da bi formulu uspjeha ove stranke u Sarajevu trebalo prenijeti u određenoj mjeri i u grad soli.

"Postojeće stranke prilično su se kompromitovale s neispunjenim obećanjima, lažima, pa čak i koruptivnim stvarima koje ih diskredituju kao ozbiljan politički faktor. Mi želimo pokušati nekim vrijednostima koje članovi Naroda i pravde trebaju imati, poput integriteta i altruizma u radu, lični interes staviti po strani. Lično kroz ovu stranku želim građane rasteretiti onim stvarima koje ih opterećuju svakodnevno, poput plaćanja komunalne naknade koja je proizvela mnogo reakcija u proteklom periodu na području Tuzle", istakao je Maleškić.

Kako saznaje Klix.ba, unutarstranački izbori bi trebali biti održani u martu iduće godine, a prije toga osim Tuzle, formiranje ogranaka Naroda i pravde će biti i na prostoru Lukavca, Gračanice i još nekoliko gradova, što će stvoriti uslove za osnivanje kantonalnog povjereništva.