Zbog koronavirusa
430

Narod i pravda predlaže smanjenje plata članovima Vlade KS i ukidanje toplog obroka

A. Z.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Narod i pravda dostavila je u petak Vladi KS dodatne prijedloge hitnih mjera u jeku koronavirusa. Između ostalog, predloženo je smanjenje plata članovima Vlade KS i Skupštine KS, te ukidanje toplog obroka svima koji ne rade zbog trenutnog stanja.

Upozorili su na novu opasnost u funkcionisanju komunalne privrede, te da se vrlo brzo može očekivati ugrožena isporuka vode, odvoz smeća, čišćenje ulica.

"Predložili smo smanjenje plata članovima Vlade KS i Skupštine KS, ukidanje toplog obroka svima koji ne rade zbog trenutnog stanja, smanjenje plata u javnom sektoru. Dodatne mjere za privredu, formiranje fonda za pomoć privredi, snažnu stimulaciju proljetne sjetve, moratorij na plaćanje svih parafiskalnih nameta firmama koje su ugrožene, odgoda plaćanja zakupa korisnicima prostora. Hitnu nabavku opreme u zdravstvu, testova, respiratora, maski, zaštitnih odijela te uključivanje privatnog sektora u proces testiranja", naveo je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

Predloženo je da se novac od aktivnih mjera zapošljavanja hitno prilagodi potrebama zadržavanja radnih mjesta, donošenju propisa o zaštiti roditelja koji imaju malu djecu, a u radnom su odnosu i povećanju naknada ugroženim kategorijama.

Konaković ističe da je za sve navedeno potreban hitan rebalans budžeta i ukidanje nepotrebnih pozicija koje u ovoj godini, kako navodi, očigledno neće biti realizovane.

Vanredna sjednica Vlade KS počela je u 10 sati.