Oštre osude
280

Narod i pravda: Ovakve izmjene Krivičnog zakona FBiH su demonstracija sile i bahatosti

Klix.ba
Narod i pravda najoštrije osuđuje jučerašne usvajanje izmjena Krivičnog zakona Federacije BiH u Parlamentu FBiH.

Suština je u tome da prema još uvijek važećem Krivičnom zakonu FBiH nije bilo predviđeno da je za počinjenje krivičnog djela trgovina utjecajem bilo nužno primanje mita. Ili, pojednostavljeno, ukoliko je neki zvaničnik utjecao da neko drugi učini radnju koju ne bi smio učiniti, počinio bi krivično djelo trgovina utjecajem.

"Sada, međutim, zvaničnik može utjecati na drugu osobu da prekrši zakon, a krivično djelo bi počinio samo ukoliko bi za to primio mito", navodi se u saopćenju.

Za su glasali SDA, SDP, SBB i SDP.

"Dogovorili se za čas. Ne postoji nijedna tema bitna za život građana o kojoj se mogu dogovoriti, a za ovu u kojoj štite kriminalce u svojim redovima sve ide ubrzano i po kratkom postupku", kazao je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

U Narodu i pravdi smatraju da je ovo je najbrutalnije demonstritanje političke sile i bahatosti u zaštiti korupcije koje smo vidjeli zadnjih godina.

"Bez grča na licu to urade. Ovaj ćemo zakon u oktobru vratiti i dodatno pooštriti. Imovinu ćemo vam provjeriti i vratit ćete sve što ste pokrali ovom narodu. Sve koje ste zaposlili koristeći politički utjecaj povest ćete kući", poručio je Konaković.