{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Narednih dana odluka Ustavnog suda RS-a u vezi s bosanskim jezikom

F
FENA
12.4.2018. u 15:25
0
20
Narednih dana odluka Ustavnog suda RS-a u vezi s bosanskim jezikom
0
Narednih dana odluka Ustavnog suda RS-a u vezi s bosanskim jezikom
Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske utvrdio je danas odgovor na zahtjev Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske u vezi sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju u tom bh. entitetu.
Takođe, Odbor je, kako je saopćeno iz entitetskog parlamenta, utvrdio odgovore i na pristigle inicijative i prijedloge za ocjenu ustavnosti pojedinih zakona, koji su proslijeđeni u Ustavni sud RS-a na daljnji postupak.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a prihvatilo je 4. aprila zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju u tom bh. entitetu.

Predmet odlučivanja Vijeća bilo je pitanje prihvatljivosti navedenog zahtjeva i postojanje uslova za meritorno raspravljanje i odlučivanje o tome da li je osporenim zakonom povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Vijeće će meritornu odluku o zahtjevu donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 20-ak dana.

Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju Narodna skupština RS-a izglasala je na sjednici održanoj 22. februara 2018. godine.

O tom zakonu, na koji je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a 5. marta podnio zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, jer smatraju da se njime u potpunosti odbacuje bosanski jezik, nije bilo dogovora u Vijeću naroda, niti na sjednici Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a.

U entitetskom Ustavu stoji da su u RS-u u upotrebi jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, a sada je u Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju navedeno jezik konstitutivnih naroda.

Za Bošnjake to nije prihvatljiva formulacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: