Za 10 miliona maraka
16

Narednih dana novi pokušaj prodaje zgrade bivšeg Doma penzionera u Sarajevu

B. T.
Dom penzionera u Nedžarićima (Foto: N. G./Klix.ba)
Dom penzionera u Nedžarićima (Foto: N. G./Klix.ba)
Nakon što su propali prethodni pokušaji prodaje sljedećih dana će biti objavljen novi javni poziv za učestvovanje u aukcijskoj prodaji zgrade bivšeg Doma penzionera u Nedžarićima. Potvrđeno je za Klix.ba u Federalnom zavodu za PIO/MIO.
"Poziv će objaviti Agencija za privatizaciju Federacije BiH, posredstvom koje se odvija proces prodaje navedenog objekta. U javnom pozivu, pored početne cijene koja je utvrđena u iznosu od cca 10,3 miliona KM, bit će propisani i ostali uvjeti učešća u aukcijskoj prodaji. Sve ponude koje pristignu po objavi poziva i u rokovima koji budu određeni, uz naravno zadovoljenje postavljenih uvjeta, smatrat će se relevantnim", objasnio nam je Tomislav Kvesić iz Ureda za odnose s javnošću Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Sirijac kupio pa nije platio

Podsjetimo, Dom penzionera s pripadajućim zemljištem na atraktivnoj lokaciji uz glavnu gradsku saobraćajnicu svojevremeno je prodat kompaniji Capital Holding za 10,3 miliona KM.

No zaključno s posljednjim danom prošle godine ugovor o prodaji je poništen jer kupac Sirijac Abdulah Mehdi nije izmirio ugovorene obaveze.

U međuvremenu, pojavila se vijest da je na adresu zavoda od sarajevskog biznismena Nermina Hubića stigla nova ponuda za kupovinu. Prema najavama, navodno je spreman odmah uplatiti traženi iznos ili osigurati bankovnu garanciju za uredno plaćanje na cjelokupan iznos kupoprodajne cijene.

Najavljuju kompleks vrijedan 175 miliona

U javnosti se već baratalo i informacijama o tome kako će izgledati luksuzni kompleks poslovnih, komercijalnih i rezidencijalnih sadržaja vrijednosti 175 miliona KM.

U Zavodu su pak oprezni s takvim najavama.

"Ponudu koju spominjete, kao i bilo koju drugu ponuda koja je mogla pristići prije navedenog javnog poziva, odnosno prije početka zakonitog i transparentnog postupka prodaje posredstvom Agencije za privatizaciju, bespredmetno je komentirati", kaže Kvesić.

Potpis na saglasnost Vlade FBiH da se krene u novi postupak prodaje prije nekoliko dana dao je i federalni premijer Fadil Novalić.