{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naredni razgovori prudske trojke u Parizu?

S
10.4.2009. u 10:31
0
23
Naredni razgovori prudske trojke u Parizu?
0
Naredni razgovori prudske trojke u Parizu?
Lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA dobili su poziv za razgovor sa ministrima inostranih poslova Češke, Francuske i Švedske o rješavanju političke krize u BiH, a razgovori će, najverovatnije, biti održani u Parizu, otkriva predsjednik SDA Sulejman Tihić.
On ističe da je evropska ministarska trojka potvrdila da neće izanalizirati rješenja o Ustavu BiH, već da je to posao za domaće vlasti.

Na pitanje da li je prudski proces ugrožen, Tihić ističe da je činjenica da nema alternative tom procesu, dijalogu, dogovorima i kompromisima.

"Mislim da među prudskom trojkom postoje određeni problemi i nerazumijevanje u odnosu na ono što smo potpisali, posebno kada je u riječ o ustavnoj reformi. O tome ćemo morati razgovarati", rekao je Tihić za "EuroBlic".

On je naglasio da naredni sastanak nije dogovoren, ali da je lider SNSD -a Milorad Dodik jasno pokazao spremnost za razgovore.

"Mislim da ima određenih problema kada je riječ o ustavnoj reformi i ono što je potpisao. Dodik se nalazi pod velikom kritikom u RS i izgleda da ne zna ili ne želi da se nosi s tim. Zato nekad imam osjećaj da on odustaje od onog što je potpisao. To sam mu i rekao", dodao je Tihić.

Govoreći o rješavanju državne imovine, Tihić ističe da je ista situacija kao i sa Ustavom.

"Dodik, /predsjednik HDZ-a BiH Dragan/ Čović i ja smo se u Sarajevu 22. decembra to dogovorili, zvali /predsjednika komisije za državnu imovinu Zvonimira/ Kutlešu i rekli šta treba. On je zadužio pravobranioca Dragicu Miletić da napravi prijedlog zakona, što je ona i napravila u skladu s dogovorom nas trojice, da bi Dodik nakon onih kritika u Banjaluci koje je doživio reterirao i u pogledu državne imovine", kaže Tihić.

On je potvrdio da je pozvao /lidera SDP BiH/ Zlatka Lagumdžiju i /lidera Stranke za BiH/ Harisa Silajdžića da se pridruže prudskom procesu.

"Pisao sam im, jer sam želio da zajedno podijelimo odgovornost i da zajedno radimo. Lagumdžija je odgovorio i rekao da će se uključiti u ustavnu reformu onda kada nas trojica dostignemo nivo aprilskog paketa. Silajdžić nije ništa odgovorio, ako ne računamo ove odgovore preko medija", kaže Tihić.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: