Tuzlanski kanton
0

Naredne školske godine bit će zaposleno 212 nastavnika

FENA
U osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu naredne školske godine bit će zaposleno 212 nastavnika na neodređeno vrijeme.

Za oko 700 radnih mjesta konkurs je raspisan na određeno vrijeme, s tim da će broj nastavnika koji će dobiti priliku za rad na određeno vrijeme biti i veći, s obzirom na to da je za mnogo pozicija konkurs raspisan za nepunu normu sati.

Ove podatke danas je novinarima saopćila ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirzeta Hadžić-Suljkić.

"Danas su u dnevnoj štampi objavljeni konkursi za prijem nastavnika za sve škole u Tuzlanskom kantonu. To je rezultat rada i saradnje aktiva direktora osnovih i srednjih škola, školskih odbora, sindikata i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, a sve u cilju da svi oni koji traže posao u obrazovanju u jednom danu dobiju podatke o ponudi radnih mjesta.

Ovaj potez mogli smo napraviti i zahvaljujući činjenici da su komisije koje je Vlada Tuzlanskog kantona formirala za zbrinjavanje tehnološkog viška u osnovnim i srednjim školama uradile svoj posao i da smo blagovremeno mogli zbrinuti tehnološki višak. Nakon toga su školski odbori i direktori škola iskazali realne potrebe za dodatnim kadrovima i zatražili saglasnost od Ministarstva“ istakla je ministrica Hadžić-Suljkić.

Prema njenim riječima ove školske godine u Tuzlanskom kantonu bilo je 70 nastavnika tehnološkog viška u osnovnim i 41 nastavnik u srednjim školama. Svi ovi nastavnici su zbrinuti, odnosno raspoređeni, i to po principu da su nastavnici prvenstveno raspoređeni u općini u kojoj je i škola u kojoj su proglašeni tehnološkim viškom.

"Po broju učenika ovo je kritična godina", istakla je ministrica Hadžić-Suljkić, jer nam se ove godine u srednje škole upisuje 1.120 učenika manje, a u osnovne škole 450 učenika manje nego prošle godine. Procjenjujemo da će već naredne godine i u tom smislu doći do stabilizacije te da ćemo imati i više prostora za zapošljavanje nastavnika.“

Ministrica Hadžić-Suljkić je istakla i da naredne školske godine značajan broj nastavnika stiče uvjete za penziju. Uprkos tome što mnogi nastavnici izražavaju želju i htijenje da i nakon toga nastave raditi svi oni koji stiču uvjete će biti penzionisani da bi priliku za rad dobili nastavnici koji sada traže posao, a posebno mladi ljudi, rečeno je danas.