Vrhovni sud FBiH
49

Naredne sedmice presuda Seferovićima, Muriz Memić očekuje kraj agonije

B. T.
Muriz Memić i Ifet Feraget
Muriz Memić i Ifet Feraget
Predmet koji se pred Vrhovnim sudom FBiH vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića u slučaju smrti Dženana Memića bliži se kraju. Na današnjem ročištu iznesene su završne riječi, a presuda je najavljena za sljedeći utorak, 27 jula. Muriz Memić, otac Dženana Memića, izrazio je nadu da je ovo, nakon pet i po godina, kraj agonije.

Očekuje da Sefereovići budu oslobođeni, jer, kako kaže, svi znaju da se saobraćajna nesreća nije dogodila.

Podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu donio je ranije dvije oslobađajuće presude zbog nedovoljno dokaza koji upućuju da se u noći 8. februara 2016. godine dogodila saobraćajna nesreća u Velikoj aleji. Utvrđeno je i da povrede na Memiću ne odgovaraju onima iz saobraćajne nesreće, odnosno kada vozilo udari pješaka.

Podrška Sudu i Tužilaštvu BiH

U izjavi novinarima nakon današnjeg ročišta Muruz Memić osvrnuo se i na svjedočenje dvojice vještaka sudske medicine dr. Hamze Žuje i dr. Željka Karana, koji su vještačili povrede stradalog Dženana Memića.

"Oni su rekli što su rekli i prije, mislim da je to dovoljno za Vrhovni sud, ali sačekat ćemo presudu u utorak. Ovo je kraj agonije. Očekujem da Sefereovići budu oslobođeni, jer svi znamo da se saobraćajna nesreća nije dogodila. To smo uspjeli dokazati. Naglašavam to "uspjeli", jer znamo šta su htjeli Kantonalno i Federalno tužilaštvo", rekao je Memić.

Dao je podršku Državnom tužilaštvu i sudu u predmetu koji se vodi protiv pet osoba osumnjičenih za prikrivanje dokaza u predmetu "Dženan Memić". Sud je jučer, podsjetimo, potvrdio optužnicu protiv Alise Ramić (rođ. Mutap), njenog oca Zijada Mutapa, policajaca Hasana Dupovca i Josipa Barića te protiv uposlenika hotela "Crystal" na Ilidži Muamera Ožegovića.

Feraget: Ovo je kriminal u pravosuđu

I Ifet Feraget, advokat porodice Memić, kazao je da su vještaci potvrdili ono što se zna pet i po godina - da nije bilo saobraćajne nesreće. Upitao se zar imamo takvo pravosuđe kojem je potrebno pet i po godina da utvrdi nešto što je na samom startu jasno i laiku.

"Očekujem da budu oslobođeni, bitno je nagalasiti da ne postoji apsolutno nijedan nesporan dokaz koji bi Ljubu Seferovića povezao s nesrećom, kombi povezao s neserećom, Dženanove povrde ne odgovaraju, oštećenja ne odgovaraju, brzinu nisu dokazali…. Ova presuda, zajedno s potvrđenom optužnicom Suda BiH protiv Alise i Zijada Mutapa, potvrda je kriminalne aktivnosti kantonalnih tužilaca. Ovo je kriminal u pravosuđu", rekao je Feraget.