{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naredne sedmice presuda Goranu Sariću za genocid u Srebrenici

F
9.2.2018. u 17:36
9
36
Naredne sedmice presuda Goranu Sariću za genocid u Srebrenici
9
Naredne sedmice presuda Goranu Sariću za genocid u Srebrenici
Goran Sarić
Sud Bosne i Hercegovine će u petak, 16. februara izreći prvostepenu presudu Goranu Sariću optuženom za genocid počinjen na području Srebrenice u julu 1995. godine.
Kako javlja BIRN, Sarić je optužen kao komandant Specijalne brigade policije i član komande štaba policijskih snaga MUP-a Republike Srpske (RS) da je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružanju, prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka koji su pogubljeni u julu 1995. godine u Srebrenici.

Pored djela počinjenih u općinama Bratunac i Srebrenica, Sariću se na teret stavljaju i zločini na području Zvornika.

Obnovljeno suđenje Goranu, Miloradu i Ranku Mrđi te Miletu Kokotu, optuženima za ratni zločin počinjen na području Sanskog Mosta, počet će u srijedu.

Tužilaštvo BiH ih tereti za učešće u zločinima počinjenim nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja počinjena na području Sanskog Mosta.

Do obnove suđenja došlo je nakon što je Apelaciono vijeće ukinulo prvostepenu presudu iz maja prošle godine kojom su Goran i Milorad Mrđa te Mile Kokot nepravosnažno osuđeni na ukupno 32 godine zatvora, a Ranko Mrđa oslobođen optužbe.

Tužilaštvo BiH će u srijedu iznijeti završne riječi na suđenju Miletu Puljiću, optuženom za zločine počinjene nad bošnjačkim stanovništvom na području Mostara.

Prema optužnici, Puljić je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršeni prisilni nestanci, Bošnjaci su hapšeni i zatvarani u zatvore i logore te odvođeni na prinudne radove na prvu liniju fronta i u živi štit.

Dan kasnije, Odbrana optuženog Halida Čovića iznijet će završnu riječ na suđenju za zločine na području Hadžića.

On je s još sedam osoba optužen za nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje zatočenicima u logorima u “Silosu”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”.

Iduće sedmice pred Sudom BiH nastavit će se suđenja za zločine počinjene i u Sarajevu, Štrpcima, Prozoru, Bileći, Brčkom, Bužimu i drugim bh. gradovima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: