Sud BiH
0

Naredne sedmice početak suđenja za zločine u Kuli

FENA
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, 3. marta počet će pred Sudom BiH suđenje Radoju Laloviću i Soniboju Škiljeviću, koji su optuženi za zločine počinjene tokom 1992. godine nad zatvorenicima u Kazneno-popravnom zavodu Kula, kod Sarajeva.

Tužilaštvo smatra da je Lalović bio upravnik ove ustanove, a Škiljević njegov zamjenik.

U utorak, 3. marta, Odbrana Novaka Đukića će privesti kraju svoj dokazni postupak, saslušanjem dvaju vještaka balističara i uvođenjem materijalnih dokaza. Đukića, bivšeg komandanta Taktičke grupe Ozren pri Vojsci Republike Srpske (VRS), Tužilaštvo tereti za granatiranje Tuzle u maju 1995. godine.

Istog dana, a potom i narednog, nastavlja se suđenje Gojku Kličkoviću, Jovanu Ostojiću i Mladenu Drljači, bivšim političkim i vojnim funkcionerima koji su optuženi za učešće u progonu, ubistvima i mučenjima nesrpskih civila na području općine Bosanska Krupa.

Dokazni postupak Tužilaštva protiv trojice optuženih za zločine nad Bošnjacima s područja Kalinovika nastavlja se 3. i 6. marta. Prema navodima optužnice, Ratko Bundalo je bio komandant Taktičke grupe Kalinovik, Neđo Zeljaja komandant Stanice javne bezbjednosti Kalinovik, dok je Đorđislav Aškraba nadzirao logor “Barutni magacin”.

Na ročištima zakazanim za 4. i 5. mart, Odbrane Krste Savića i Milka Mučibabića bi se trebale izjasniti o izmijenjenoj optužnici koju je Tužilaštvo BiH podnijelo krajem februara. Savić, bivši načelnik Centra službi bezbjednosti Trebinje, te Mučibabić, policajac iz Nevesinja, optuženi su za zločine počinjene na području istočne Hercegovine.

U srijedu, 4. marta, Odbrana Momira Savića, bivšeg pripadnika VRS-a koji je optužen za zločine u Višegradu, saslušat će svoje svjedoke, dok će se novi svjedok Tužilaštva pojaviti na suđenju Vinku Kondiću, Bošku Lukiću i Marku Adamoviću, optuženima za zločine u Ključu.

Istog dana planiran je i nastavak suđenja za zločine počinjene nad bugojanskim Hrvatima za koje su optuženi Nisvet Gasal, Musajb Kukavica, Enes Handžić i Senad Dautović.

Odbrana Radeta Veselinovića pozvat će nove svjedoke na ročišta zakazana za 4. i 5. mart. Veselinović se tereti da je, kao pripadnik Vojne policije VRS-a, sudjelovao u zločinu protiv čovječnosti počinjenom tokom 1992. godine nad nesrpskim stanovništvom iz sarajevskog naselja Hadžići.

Saslušanje Sulje Karajića, bivšeg pripadnika Armije BiH optuženog za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika na području Velike Kladuše, nastavit će se 5. marta, u okviru dokaznog postupka Odbrane.

Nastavak suđenja Predragu Bastahu i Goranu Viškoviću za zločine u logoru Sušica i drugim zatvorima na području Vlasenice, kao i Anti Kovaću, nekadašnjem zapovjedniku Vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženom za zločine u Vitezu, zakazan je za 5. mart.

U utorak i petak, 3. i 6. marta, planiran je nastavak suđenja za genocid u Srebrenici počinjen 1995. godine, za koji su optuženi Radomir Vuković i Zoran Tomić, bivši pripadnici Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića.

U petak će se nastaviti i suđenje Feridu Hodžiću, za kojeg Tužilaštvo smatra da je tokom 1992. i 1993. godine, kao komandant Teritorijalne odbrane Vlasenica, počinio zločine nad zatvorenim civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti.

Pred Sudom BiH je za 6. mart zakazana statusna konferencija prije početka suđenja osmorici optuženih za strijeljanje oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama u augustu 1992. godine. Za ovaj zločin optuženi su Damir Ivanković, Zoran Babić, Gordan Đurić, Milorad Radaković, Milorad Škrbić, Ljubiša Četić, Dušan Janković i Željko Stojnić, bivši pripadnici Stanice javne bezbjednosti Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije. prenosi BIRN-Justice Report.