Sud BiH
0

Naredne sedmice niz suđenja za ratne zločine

FENA
Nakon što je pred Sudom BiH prije više od dva mjeseca negirao krivicu prema navodima optužnice za genocid u Srebrenici, 17. septembra na statusnoj konferenciji pojavit će se Vaso Todorović, bivši pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, prenosi BIRN.

Todorovića Tužilaštvo BiH smatra saučesnikom u genocidu počinjenom u julu 1995. godine, nakon pada UN-ove zaštićene zone Srebrenica.

Prema navodima optužnice, on je 13. jula 1995. učestvovao u zarobljavanju i ubistvu više od 1.000 Bošnjaka u Kravici, i to tako što je sprečavao da zarobljenici pobjegnu dok su drugi pucali na njih.

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, 16. septembra počet će obnovljeno suđenje Kreši Lučiću, koji je, kao bivši zapovjednik voda Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), prvostepenom presudom osuđen na šest godina zatvora za zločine u Kreševu.

Na suđenju Zrinku Pinčiću zakazanom za 15. i 16. septembar Tužilaštvo će saslušati nove svjedoke koji će govoriti o zločinu u Konjicu, za koji optužba tereti ovog bivšeg pripadnika HVO-a. Isti dani, a potom i srijeda, 17. septembar, planirani su za iznošenje završnih riječi na suđenju Sretenu Lazareviću, Miletu Markoviću, Draganu Stanojeviću i Slobodanu Ostojiću, bivšim rezervnim policajcima koji su optuženi za zlostavljanje civila u zatočeničkim objektima na području Zvornika.

Suđenje Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću nastavlja se i naredne sedmice, 15. i 18. septembra. Ovu četvoricu bivših pripadnika HVO-a Tužilaštvo tereti za zločine počinjene u mjestu Vojno kod Mostara, gdje su tokom 1993. i 1994. godine bili zatvoreni civili Bošnjaci.

U ponedjeljak, 15. septembra, trebalo bi početi suđenje Vinku Kondiću, Bošku Lukiću i Marku Adamoviću, optuženima za podstrekavanje na počinjenje genocida, te za zločin protiv čovječnosti na području općine Ključ. Početak suđenja nekoliko puta je odgađan zbog lošeg zdravstvenog stanja prvooptuženog.

Novi svjedoci Tužilaštva na suđenju Momiru Saviću pojavit će se 15. i 19. septembra. Prema navodima optužnice, Savić je, kao pripadnik paravojne formacije te kao komandir Treće čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), tokom 1992. godine učestvovao u protjerivanju, hapšenju, premlaćivanju, ubistvima i silovanjima na području Višegrada.

Dokazni postupak optužbe nastavlja se i u procesu protiv Ante Kovaća, koji je optužen za zločine u Vitezu počinjene tokom 1993. godine nad civilima zatvorenim u različitim zatočeničkim objektima na području ovog grada. Suđenje će se nastaviti 15. i 17. septembra.

Suđenje Predragu Kujundžiću, kojeg Tužilaštvo tereti za zločine počinjene u Doboju, nastavit će se 16. i 18. septembra, dok će se dokazni postupak optužbe protiv Gojka Kličkovića, Jovana Ostojića i Mladena Drljače nastaviti 16. i 17. septembra. Trojka je optužena za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu tokom 1992. godine na području Bosanske Krupe.

Tri nova svjedoka Tužilaštva na suđenju Krsti Saviću i Milku Mučibabiću iskaz će dati u srijedu, 17. septembra, a suđenje će se nastaviti i naredni dan. Prema navodima optužnice, Savić i Mučibabić su učestvovali u nizu zločina počinjenih na području općina Nevesinje, Gacko, Kalinovik i Bileća.

Rade Veselinović, bivši vojni policajac VRS-a optužen za mučenja i ubistva civila sa područja Hadžića, pred Sudom će se pojaviti u srijedu, 17. septembra. U četvrtak i petak, 18. i 19. septembra, nastavlja se suđenje za zločine u Vlasenici, za koje Tužilaštvo tereti Predraga Bastaha i Gorana Viškovića, bivše pripadnike rezervnog sastava policije, odnosno VRS-a.

U petak će se također nastaviti i suđenje Ratku Bundalu, Neđi Zeljaji i Đorđislavu Aškrabi, koji su optuženi da su tokom 1992. i 1993. godine učestvovali u zločinima počinjenim na području Kalinovika.