Brčko Distrikt
0

Naredne godine rodni listovi bez roka važenja

FENA
Brčko
Brčko
Brčaci će po uzoru na građane RS-a i FBiH, a nakon usvajanja Zakona o matičnim knjigama u Distriktu koje se očekuje do kraja godine, moći da dobijaju rodne listove, uvjerenja o državljanstvu, vjenčane listove ili izvode iz knjige umrlih na novim obrascima koji neće imati rok važenja.

U Brčko Distriktu BiH u toku je priprema Nacrta Zakona o matičnim knjigama koji treba da bude usklađen s istim zakonima u entitetima da bi građani Distrikta već od iduće godine mogli vaditi rodne listove, uvjerenja o državljanstvu i vjenčane listove bez roka važenja, izjavila je Mira Pudić, šefica Pododjela za matičnu evidenciju u brčanskoj vladi.

"Radna grupa je u martu ove godine počela da izrađuje nacrt ovog zakona, ali smo radili sporijom dinamikom zbog toga što smo čekali da Zakon o matičnim knjigama na snagu stupi u RS-u, odnosno još čekamo da on bude završen u FBiH. Nakon toga ćemo nove obrasce za dobijanje dokumenata, koji neće imati rok važenja, uskladiti s entitetskim", pojasnila je Pudić.

Građani RS-a od danas mogu dobiti rodne listove, uvjerenja o državljanstvu, vjenčane listove ili izvode iz knjige umrlih na novim obrascima koji neće imati rok važenja, a time je ovaj entitet ispunio još jedan od uvjeta za viznu liberalizaciju.