{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naredne godine rodni listovi bez roka važenja

F
1.9.2010. u 14:56
0
1
Naredne godine rodni listovi bez roka važenja
0
Naredne godine rodni listovi bez roka važenja
Brčko
Brčaci će po uzoru na građane RS-a i FBiH, a nakon usvajanja Zakona o matičnim knjigama u Distriktu koje se očekuje do kraja godine, moći da dobijaju rodne listove, uvjerenja o državljanstvu, vjenčane listove ili izvode iz knjige umrlih na novim obrascima koji neće imati rok važenja.
U Brčko Distriktu BiH u toku je priprema Nacrta Zakona o matičnim knjigama koji treba da bude usklađen s istim zakonima u entitetima da bi građani Distrikta već od iduće godine mogli vaditi rodne listove, uvjerenja o državljanstvu i vjenčane listove bez roka važenja, izjavila je Mira Pudić, šefica Pododjela za matičnu evidenciju u brčanskoj vladi.

"Radna grupa je u martu ove godine počela da izrađuje nacrt ovog zakona, ali smo radili sporijom dinamikom zbog toga što smo čekali da Zakon o matičnim knjigama na snagu stupi u RS-u, odnosno još čekamo da on bude završen u FBiH. Nakon toga ćemo nove obrasce za dobijanje dokumenata, koji neće imati rok važenja, uskladiti s entitetskim", pojasnila je Pudić.

Građani RS-a od danas mogu dobiti rodne listove, uvjerenja o državljanstvu, vjenčane listove ili izvode iz knjige umrlih na novim obrascima koji neće imati rok važenja, a time je ovaj entitet ispunio još jedan od uvjeta za viznu liberalizaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: