{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naredna godina važna za definiranje strategija prema BiH

F
19.11.2008. u 15:30
0
0
Naredna godina važna za definiranje strategija prema BiH
0
Naredna godina važna za definiranje strategija prema BiH
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić razgovarao je danas u Moskvi s Konstantinom Kosačovim, predsjednikom Vanjskopolitičkog odbora Parlamenta Ruske Federacije o razvoju događaja u RS-u, BiH, na Balkanu i u Evropi.
Posebna pažnja posvećena je oblikovanju novih politika prema Balkanu, kako u kontekstu globalnih evropskih strategija, tako i o novom mandatu međunarodne zajednice u BiH, te ocijenjeno da će naredna godina biti veoma važna za definiranje ovih politika.

Zajednički je naglašena pozitivna uloga Ruske Federacije u međunarodnim naporima u BiH u vremenu postojanja Ureda visokog predstavnika, ali i potreba definiranja novog mandata međunarodne zajednice, transformacijom OHR-a u ulogu specijalnog predstavnika Evropske unije, uz adekvatno učešće drugih međunarodnih faktora, prije svega potpisnika i garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, među kojima Ruska Federacija ima nezaobilaznu ulogu, saopćeno je iz Narodne skupštine RS-a.

Sagovornici su istakli podudarnost stavova o mnogim regionalnim pitanjima, kao i da Balkan i BiH trebaju ostati u fokusu interesa strane diplomatije, uključujući rusko učešće.

U pogledu bilateralnih odnosa postoje mogućnosti još jače ekonomske saradnje i ruskih investicija u RS-u. Kao pozitivan primjer spomenuta je investicija ruskih partnera u naftni sektor, ali i još drugih neiskorištenih prilika u energetici, infrastrukturi, trgovini, turizmu.

Obostrano je ocijenjeno da bi u razvoju intenzivnih međusobnih odnosa bilo važno otvaranje ureda ruske ambasade u Banjoj Luci.

Radojičić je pozvao rusku parlamentarnu delegaciju da posjeti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: