Radojičić-Kosačov
0

Naredna godina važna za definiranje strategija prema BiH

FENA
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić razgovarao je danas u Moskvi s Konstantinom Kosačovim, predsjednikom Vanjskopolitičkog odbora Parlamenta Ruske Federacije o razvoju događaja u RS-u, BiH, na Balkanu i u Evropi.

Posebna pažnja posvećena je oblikovanju novih politika prema Balkanu, kako u kontekstu globalnih evropskih strategija, tako i o novom mandatu međunarodne zajednice u BiH, te ocijenjeno da će naredna godina biti veoma važna za definiranje ovih politika.

Zajednički je naglašena pozitivna uloga Ruske Federacije u međunarodnim naporima u BiH u vremenu postojanja Ureda visokog predstavnika, ali i potreba definiranja novog mandata međunarodne zajednice, transformacijom OHR-a u ulogu specijalnog predstavnika Evropske unije, uz adekvatno učešće drugih međunarodnih faktora, prije svega potpisnika i garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, među kojima Ruska Federacija ima nezaobilaznu ulogu, saopćeno je iz Narodne skupštine RS-a.

Sagovornici su istakli podudarnost stavova o mnogim regionalnim pitanjima, kao i da Balkan i BiH trebaju ostati u fokusu interesa strane diplomatije, uključujući rusko učešće.

U pogledu bilateralnih odnosa postoje mogućnosti još jače ekonomske saradnje i ruskih investicija u RS-u. Kao pozitivan primjer spomenuta je investicija ruskih partnera u naftni sektor, ali i još drugih neiskorištenih prilika u energetici, infrastrukturi, trgovini, turizmu.

Obostrano je ocijenjeno da bi u razvoju intenzivnih međusobnih odnosa bilo važno otvaranje ureda ruske ambasade u Banjoj Luci.

Radojičić je pozvao rusku parlamentarnu delegaciju da posjeti BiH.