Policijski sat
18

Naredbu o zabrani kretanja nije poštovalo 12 osoba na području USK

FENA
Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) Ale Šiljdedić potvrdio je da se 12 osoba nije pridržavalo potpune zabrane kretanja od 18.00 do 05.00 sati, koju je od nedjelje uveo Federalni štab civilne zaštite.

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona jučer su cijeli dan upozoravali građane na uvođenje policijskog sata, odnosno potpune zabrane kretanja u trajanju od 18.00 do 05.00 sati. Moram reći da se većina pridržavala ove naredbe, tako da nismo imali potrebe za velikim brojem intervencija. Ipak, imali smo 12 neodgovornih pojedinaca koji nisu poštovali naredbe, pa su prema njima poduzeti postupci u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru", rekao je Šiljdedić.

Istaknuto je i da policijski službenici konstantno kontroliraju zabranu kretanja za mlađe od 18 i starije građane od 65 godina, kao i ponašanje onih kojima su izdana rješenja o obaveznoj samoizolaciji.

"Građani su prilično odgovorni i što se tiče ovih mjera. Do sada smo obišli 1.057 građana s izdanim rješenjima o samoizolaciji i nismo pronašli njih 27", dodao je Šiljdedić

Ponovo je apelirano na građane da se maksimalno pridržavaju svih naredbi i mjera, koje su uvedene zbog sprečavanja širenja koronavirusa na području Federacije Bosne i Hercegovine.