Tužilaštvo BiH
0

Naredba Lukića u slučaju Kondić i ostali

FENA
Tokom unakrsnog ispitivanja na suđenju za zločine u Ključu, svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se naredbe Boška Lukića zbog koje je proveo 17 mjeseci u logorima.

Jusuf Omerović je, drugog dana svjedočenja, ponovio da su “srpski vojnici i policajci” u maju 1992. godine uhapsili “cijelo muško stanovništvo” sela Crljeni u blizini Ključa, uz obećanja Vinka Kondića i Boška Lukića da im se “ništa loše neće desiti”.

“Bili smo u šumi i krili se. Drago Ćulum je bio vođa tih srpskih snaga. Oni su nam dovikivali da imamo obećanja Lukića i Kondića da nam se ništa neće desiti. Sišli smo, a zatim nam je Ćulum rekao da je Lukić izmijenio naredbu i da ćemo biti odvedeni u Ključ na saslušanje. Odatle su nas samo slali po logorima”, rekao je Omerović.

Tužilaštvo BiH tereti Vinka Kondića, Boška Lukića i Marka Adamovića za učešće u progonu, ubistvima, istrebljenju, deportaciji, protivpravnom zatvaranju, mučenju, te prisilnom nestanku Bošnjaka i Hrvata sa područja Ključa tokom 1992. godine.

Omerovićevo svjedočenje počelo je 22. oktobra.

Tokom unakrsnog ispitivanja, optuženi Lukić je kazao da nikada nije izdao naredbu za hapšenje Bošnjaka iz Crljena, te da ona “nikad nije bila zapisana ni rečena, a to će biti dokazano sigurno”.

Optuženi Adamović upitao je svjedoka zašto ga je optužio za progone i ubistva Bošnjaka u Prhovu, iako to nije uradio u svojoj ranijoj izjavi, na šta je svjedok odgovorio da su ta saznanja došla iz druge ruke.

“Tokom šest mjeseci provedenih na Manjači, meni je Fehret Medanović kazao da je Marko Adamović komandovao jedinicom koja je napala Prhovo, a on vas je znao odranije”, pojasnio je Omerović.

Dragica Glušac, Adamovićeva braniteljica, također je ispitivala svjedoka o učešću u formiranju Kriznog štaba Crljeni, te njegovom ratnom stažu, koji teče od “aprila ili maja 1992. godine”.

Svjedok Omerović je kazao da nema nikakva saznanja o formiranju Kriznog štaba, te ponovio više puta da on nije učestvovao “u bilo kakvim jedinicama osim u seoskim stražama u Crljenima”.

“Što se tiče ratnog staža u snagama BiH, to sam nakon rata vidio da zakon dopušta da se učešće u seoskim stražama uvede kao učešće u nekoj jedinici, pa sam iskoristio to pravo. Međutim, nisam bio vojnik tada, i radio sam u Mjesnoj zajednici skoro do dana kada sam uhapšen”, rekao je Omerović.

Naredno ročište zakazno je za srijedu, 29. oktobra, javio je danas BIRN-Justice Report.