BiH
90

Narandžasto upozorenje: Danas velike vrućine, od sutra osvježenje i kiša

Klix.ba
Temperature u Bosni i Hercegovini danas će dostići visinu od 38 stepeni, a Federalni hidrometeorološki zavodi izdao je narandžasto upozorenje.

Sličnu poruku odaslao je i Meteoalarm koji je upozorenje za našu državu podigao na narandžasti nivo. On podrazumijeva izuzetno visoke temperature i potencijalno opasno vrijeme.

Građanima se savjetuje da budu oprezni i redovno se informišu o očekivanim meteorološkim uslovima. Također, apeluje se na povećanu svijest o rizicima koji su neizbježni.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, današnja temperatura dostići će visinu i do 38 stepeni Celzjusa.

Na sreću, već sutra slijedi osvježenje uz uglavnom sunčan dan i umjerenu oblačnost. Krajem dana se očekuje jače naoblačenje sa zapada koje će u noći usloviti kišu, pljuskove i grmljavinu. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 26 i 32 stepena, dok će na jugu zemlje biti zabilježeno i do 36 stepeni.

U nedjelju se očekuje oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Očekuje se uglavnom između 10 i 20 litara kiše po metru kvadratnom u cijeloj zemlji, a lokalno je moguće i do 40 litara. Najviša dnevna temperatura zraka između 15 i 20, na jugu Hercegovine od 20 do 25 stepeni.