BiH
0

Narandžasti meteoalarm: Upozorenje na snažan olujni vjetar na području Hercegovine i Livna

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Federalni hidrometeorološki zavod BiH upozorio je na narandžasti meteoalarm zbog vremenskih neprilika koje se očekuju večeras i sutra navečer.

Večeras i u četvrtak, 26. marta, do ponoći meteorolozi predviđaju snažan olujni vjetar na području Hercegovine, u regionu Livna. Udari vjetra, kako se navodi u upozorenju Federalnog hidrometeorološkog zavoda, iznosit će od 50 do 60 km/h.

Narandžasti meteoalarm pretpostavlja neuobičajene i opasne vremenske prilike s mogućim štetama i ljudskim žrtvama, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Narandžasti meteoalarm poziva na oprez i redovno informisanje o očekivanim meteorološkim uvjetima, te svjesnost o mogućim rizicima.

"Jug i jugozapad zemlje je karakterističan po snažnom vjetru, a on će biti izražen danas poslijepodne i krajem dana na području Hercegovine i Livna. Pojačan vjetar na momente može biti i olujan", kazali su za Klix.ba iz FHMZBiH i dodali kako se u toku današnjeg dana i u narednom periodu očekuju i pojačane padavine na području Hercegovine, Livna i Bihaća.

Očekuje se količina padavina od 20 do 40 milimetara. U četvrtak će biti dosta toplo, a u petak, subotu i u narednim danima nastavljaju se nestabilne vremenske prilike s intenzivnijim padavinama.