|

Napreduju radovi na otkrivanju ornamenata nekadašnjeg Templa u sarajevskom BKC-u

Napreduju radovi na otkrivanju ornamenata nekadašnjeg Templa u sarajevskom BKC-u
14
M. A.
21.11.2019. u 13:58
1
komentara
14

dijeljenja
1/9 Foto: I. Š./Klix.ba
2/9 Foto: I. Š./Klix.ba
3/9 Foto: I. Š./Klix.ba
4/9 Foto: I. Š./Klix.ba
5/9 Foto: I. Š./Klix.ba
6/9 Foto: I. Š./Klix.ba
7/9 Foto: I. Š./Klix.ba
8/9 Foto: I. Š./Klix.ba
9/9 Foto: I. Š./Klix.ba
U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu ovih dana se mogu čuti zvuci kiparskih čekića i brojnih mašina za obradu kamena, jer uveliko napreduju radovi na otkrivanju ornamenata koji su u prošlosti krasili jevreski Templ.
U proteklom periodu postavljeni su portali na ulazu u ovaj objekt, zatim je urađena rekonstrukcija bine, sanirani su oštećeni i popucali dijelovi cijevi od grijanja u podrumu, renovirana je mala sala, izbrušen je i lakiran parket, ugrađena je velika kapija na samom ulazu u BKC te su ugrađena staklena klizna vrata na ulazu u galerijski prostor.

Osim ovih radnji na renoviranju, direktor BKC-a Edin Urjan Kukavica ranije je za portal Klix.ba izjavio kako su počele i radnje na procesu restauracije objekta. Tačnije, on je kazao kako su počeli otkrivanje arhitektonskih ukrasa koji su u prošlosti krasili Templ, jevrejski hram koji se nalazio na mjestu današnjeg BKC-a.

Naime, 1930. godine, prema projektu Rudolfa Lubinskog, završena je gradnja jevrejskog hrama Templa koji je bio karakterističan po, u tom periodu u Evropi trećoj po veličini, bakarnoj kupoli.

Međutim, 1948. godine Jevrejska zajednica Sarajevu poklanja Templ za potrebe kulturnih dešavanja i manifestacija, nakon čega djelomično bivaju prekrivena sakralna obilježja.

Direktor Kukavica odlučio je da nakon nešto više od pola stoljeća ponovo otkrije stare ukrase i radovi na realizaciji ovog projekta već neko vrijeme traju. Još ranije su otkriveni dijelovi zidne arhitektonske dekoracije nekadašnje fasade Templa, a uskoro bi sasvim novi izgled trebala poprimiti i velika dvorana BKC-a.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...