OBES u BiH
15

Napredak u rješavanju problema dvije škole pod jednim krovom

SRNA
Mersiha Čaušević-Podžić
Mersiha Čaušević-Podžić
Napredak u rješavanju problema koncepta "dvije škole pod jednim krovom“ u Federaciji BiH je spor, ali prisutan, izjavila je Srni portparol Misije OBES-a u BiH Mersiha Čaušević-Podžić.

"Postoji više oblika diskriminacije i segregacije u obrazovanju širom BiH – dvije škole pod jednim krovom su jedan od njih. Napredak na rješavanju ovog pitanja je spor, ali prisutan“, rekla je ona.

Podžićeva je kao primjer navela odluku mostarskog Opštinskog suda iz aprila 2012. godine kojom se zahtijeva od vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona da ukinu "diskriminatorske prakse u obrazovanju uspostavljanjem jedinstvenih, integrisanih multikulturalnih obrazovnih institucija".

"Vlasti su preduzele određene početne korake, iako se do sada nisu mogli saglasiti kako provesti odluku Suda“, dodala je ona.

Portparol OBES-a podsjeća da je u avgustu 2012. godine Koordinacija ministara obrazovanja u Federacije BiH objavila "Preporuke za eliminisanje segregirajućih i podijeljenih struktura u vaspitno- obrazovnim ustanovama u FBiH“.

"Vrijeme će pokazati da li će ovaj dokument dovesti do konkretnih rezultata“, napomenula je Podžićeva.

Koncept "dvije škole pod jednim krovom“ već nekoliko godina se u izvještajima Evropske komisije o napretku BiH ističe kao ključni problem u obrazovanju.