{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Napredak u reformama daje nam pravo za apliciranje u članstvo EU'

F
14.2.2009. u 16:50
0
6
'Napredak u reformama daje nam pravo za apliciranje u članstvo EU'
0
'Napredak u reformama daje nam pravo za apliciranje u članstvo EU'
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je danas u Bijeljini da bi ispunjavanje postavljenih ciljeva i uvjeta Vijeća za implementaciju mira dalo pravo BiH da do kraja godine podnese aplikaciju za status kandidata za članstvo u EU.
On je posjetio da je Vijeće ministara BiH predložilo amandman na status Brčko distrikta Parlamentarnoj skupštini BiH, a očekuje se da bude riješen i status državne imovine, čime bi pet plus dva cilja i uvjeta, koji su postavljeni pred BiH, bili i završeni.

„To bi značilo da postoji napredak u BiH i dalo bi nam za pravo da podnesemo aplikaciju“, rekao je Špirić, javio je Radio RS-a.

On smatra da je dobro da BiH dobije status kandidata, jer bi to onda značilo predano ispunjavanje uvjeta i evropskih standarda.

„To je naravno proces i niko ne garantuje da će to biti za godinu, dvije, tri, ali čim prije do statusa kanidata to će probuditi kreativne snage unutar BiH“, istakao je Špirić i pozvao sve da rade u tom pravcu.

Govoreći o stavu Ministarstva sigurnosti BiH kojim se osporava validnost zaključka Vijeća ministara o sastavu delegacije BiH na plenarnom sastanku Tijela za praćenje reformi u Bruxellesu, Špirić je rekao da se osporavanjem odluka Vijeća ministara BiH nakon sjednice ovog tijela šalje loša slika a da on vodi računa da odluke tog tijela budu u skladu sa zakonom.

On je dodao da ljudi imaju pravo da na drugačije viđenje i da im se to ne može osporiti, ali i misli da će delegacija otići i uspješno obaviti svoj dio posla.

Prema njegovoj ocjeni, neće biti prihvaćena inicijativa SNSD-a za uvođenje nultu stope PDV-a, jer to nije u skladu s evropskim standardima.

„Zato sam i govorio o diferenciranoj stopi, za šta treba politički dogovor“, zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: