Nikola Špirić
0

'Napredak u reformama daje nam pravo za apliciranje u članstvo EU'

FENA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je danas u Bijeljini da bi ispunjavanje postavljenih ciljeva i uvjeta Vijeća za implementaciju mira dalo pravo BiH da do kraja godine podnese aplikaciju za status kandidata za članstvo u EU.

On je posjetio da je Vijeće ministara BiH predložilo amandman na status Brčko distrikta Parlamentarnoj skupštini BiH, a očekuje se da bude riješen i status državne imovine, čime bi pet plus dva cilja i uvjeta, koji su postavljeni pred BiH, bili i završeni.

„To bi značilo da postoji napredak u BiH i dalo bi nam za pravo da podnesemo aplikaciju“, rekao je Špirić, javio je Radio RS-a.

On smatra da je dobro da BiH dobije status kandidata, jer bi to onda značilo predano ispunjavanje uvjeta i evropskih standarda.

„To je naravno proces i niko ne garantuje da će to biti za godinu, dvije, tri, ali čim prije do statusa kanidata to će probuditi kreativne snage unutar BiH“, istakao je Špirić i pozvao sve da rade u tom pravcu.

Govoreći o stavu Ministarstva sigurnosti BiH kojim se osporava validnost zaključka Vijeća ministara o sastavu delegacije BiH na plenarnom sastanku Tijela za praćenje reformi u Bruxellesu, Špirić je rekao da se osporavanjem odluka Vijeća ministara BiH nakon sjednice ovog tijela šalje loša slika a da on vodi računa da odluke tog tijela budu u skladu sa zakonom.

On je dodao da ljudi imaju pravo da na drugačije viđenje i da im se to ne može osporiti, ali i misli da će delegacija otići i uspješno obaviti svoj dio posla.

Prema njegovoj ocjeni, neće biti prihvaćena inicijativa SNSD-a za uvođenje nultu stope PDV-a, jer to nije u skladu s evropskim standardima.

„Zato sam i govorio o diferenciranoj stopi, za šta treba politički dogovor“, zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.