{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Napredak u radu nadležnih za lična dokumenta

F
11.5.2011. u 17:29
0
1
Napredak u radu nadležnih za lična dokumenta
0
Napredak u radu nadležnih za lična dokumenta
U Briselu je danas održan prvi sastanak monitoring timova BiH i Evropske komisije u kojima su predstavnici Evropske unije informisani o radu institucija BiH nakon uvođenja bezviznog režima.
Predstavljen je izvještaj iz kojeg je vidljivo da je u oblasti sigurnosti dokumenata nastavljen napredak u radu nadležnih organa koji izdaju dokumente, a posebno u segmentu tehničke podrške za koju je nadležna Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Podržana je strategija razvoja sistema identifikacionih dokumenata u BiH koju je na prijedlog IDDEEA-e usvojilo Vijeće ministara, a izražena su i očekivanja rješavanja konačnog smještaja IDDEEA-e u narednom periodu.

Istaknuto je da sve institucije koje učestvuju u lancu izdavanja dokumenata, a pogotovo MUP-ovi i općine, moraju nastaviti sa provođenjem antikorupcionih programa i češćim inspekcijskim nadzorima službenika koji rade na izdavanju dokumenata, kao i sa kontinuiranim provođenjem programa edukacija.

Kako je saopćeno iz IDDEEA-e, naglašena je neophodnost usvajanja zakonskih propisa vezanih za vođenje matičnih knjiga i digitalno potpisivanje u FBiH i Brčko Distriktu BiH te nastavak implementacije projekata u Republici Srpskoj u kojoj su ovi propisi već na snazi.

Potpunom digitalizacijom matičnih knjiga proces izdavanja pasoša će se učiniti još efikasnijim za građane BiH, napominju iz ove agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: