{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Napredak u audiovizuelnoj politici i medijima

F
6.11.2008. u 16:29
0
0
Napredak u audiovizuelnoj politici i medijima
0
Napredak u audiovizuelnoj politici i medijima
U Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine za period oktobar 2007.- oktobar 2008., Evropska komisija je konstatirala da je napredak postignut u audiovizuelnoj politici i medijima koji su u nadležnosti Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).
U poglavlju 2.6. “Informaciono društvo i mediji” Izvještaja o napretku, Evropska komisija navodi: “ Napredak je postignut u području audiovizuelne politike i medija. RAK je usvojio nekoliko kodeksa i odluka: Kodeks o emitovanju RTV programa, Pravilo o načinu donošenja i uvjetima dozvole za pružanje audiovizuelnih medijskih usluga te uspostavila Forum o digitalnoj zemaljskoj televiziji (DTT).

Kako se navodi u saopćenju RAK-a, Kodeks o emitovanju RTV programa je posebno važan korak prema harmonizaciji legislative s Evropskom konvencijom o prekograničnoj televiziji i s Direktivom o audiovizuelnim medijskim uslugama.

Kodeks je, ističe RAK, usvojen nakon opsežnih javnih konsultacija i uključuje odredbe o udjelu evropskih djela, zaštiti maloljetnika, zaštiti privatnosti, izvještavanju sa suđenja, kao i suđenja na kojima učestvuju maloljetnici, štetnom ponašanju, erotskim i pornografskim programima, obavezi informiranja javnosti u vezi s programskim sadržajima i strožija pravila o graničnom periodu (ograničavanje programa koji nisu pogodni za maloljetnike u kasne večernje termine).

Evropska komisija je također konstatirala da su u periodu izvještavanja povećane prijetnje nezavisnosti Regulatorne agencije za komunikacije, uslijed usvajanja novog Zakona o plaćama i naknadama, kao i zbog neriješenog pitanja imenovanja generalnog direktora.

Preporuka Evropske komisije, kako stoji u saopćenju
RAK-a, jest da se osigura funkcionalna nezavisnost te agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: