BiH
0

Napredak BiH tokom 2007. u oblasti migracija

FENA
U izvještaju Komisije evropskih zajednica konstatirano je da je u BiH tokom 2007. godine postignut izvjestan napredak u pogledu migracija, saopćeno je danas iz Ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara BiH.

Izgradnja privremenog prihvatnog centra je u završnoj fazi, osoblje je zaposleno i obučeno. Sporazumi o readmisiji osoba se poštuju, ali treba posvetiti posebnu pažnju tretmanu državljana zemalja koje nisu članice EU.

BiH prihvata svoje državljane iz drugih zemalja čak i onda kad nema potpisane sporazume o readmisiji.

Sektor za imigraciju Ministarstva sigurnosti u 2007. godini je riješio 176 žalbi (drugostepeni postupak), 460 zahtjeva za privremeni boravak u BiH, obradio 10.966 zahtjeva za izvod iz evidencija, 12.760 zahtjeva Granične policije BiH i DKP-a za izdavanje viza za ulazak u BiH, izdao 105 saglasnosti za putne listove za strance itd.

U toku je izrada važnih dokumenata - strategije i akcionog plana u oblasti imigracija i azila.

Usvojeno je više pravilnika i odluka. Uspješno se provodi AVR-program pomoći pri dobrovoljnom povratku neregularnih migranata.

Sektor za imigraciju tijesno sarađuje s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), nevladinim organizacijama koje osiguravaju adekvatan smještaj za strance - žrtve trgovine ljudima i koje pružaju besplatnu pravnu pomoć.

Napreduje saradnja s Konferencijom generalnih direktora imigracijskih službi (GDISC).

Ministarstvo sigurnosti je opredijeljeno da ubrza procese promjena i prilagođavanja evropskim standardima u ovoj oblasti, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti.