{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Napredak BiH tokom 2007. u oblasti migracija

F
21.1.2008. u 17:58
0
0
Napredak BiH tokom 2007. u oblasti migracija
0
Napredak BiH tokom 2007. u oblasti migracija
U izvještaju Komisije evropskih zajednica konstatirano je da je u BiH tokom 2007. godine postignut izvjestan napredak u pogledu migracija, saopćeno je danas iz Ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara BiH.
Izgradnja privremenog prihvatnog centra je u završnoj fazi, osoblje je zaposleno i obučeno. Sporazumi o readmisiji osoba se poštuju, ali treba posvetiti posebnu pažnju tretmanu državljana zemalja koje nisu članice EU.

BiH prihvata svoje državljane iz drugih zemalja čak i onda kad nema potpisane sporazume o readmisiji.

Sektor za imigraciju Ministarstva sigurnosti u 2007. godini je riješio 176 žalbi (drugostepeni postupak), 460 zahtjeva za privremeni boravak u BiH, obradio 10.966 zahtjeva za izvod iz evidencija, 12.760 zahtjeva Granične policije BiH i DKP-a za izdavanje viza za ulazak u BiH, izdao 105 saglasnosti za putne listove za strance itd.

U toku je izrada važnih dokumenata - strategije i akcionog plana u oblasti imigracija i azila.

Usvojeno je više pravilnika i odluka. Uspješno se provodi AVR-program pomoći pri dobrovoljnom povratku neregularnih migranata.

Sektor za imigraciju tijesno sarađuje s Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), nevladinim organizacijama koje osiguravaju adekvatan smještaj za strance - žrtve trgovine ljudima i koje pružaju besplatnu pravnu pomoć.

Napreduje saradnja s Konferencijom generalnih direktora imigracijskih službi (GDISC).

Ministarstvo sigurnosti je opredijeljeno da ubrza procese promjena i prilagođavanja evropskim standardima u ovoj oblasti, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: