Dunavski kompas
6

Napravljena aplikacija koja migrantima omogućava da brzo dođu do informacija iz oblasti rada

SRNA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Agencija za rad i zapošljavanje BiH predstavila je zavodima i službama zapošljavanja u BiH "dunavski kompas" - web aplikaciju koja omogućava radnim migrantima da brzo i jednostavno dođu do potrebnih informacija u osam država članica dunavske regije.

Državljani BiH, zahvaljujući ovoj aplikaciji, moći će da dođu do potrebnih informacija iz oblasti rada, obrazovanja, zdravstva, poslovanja, svakodnevnog života i boravka u Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

Aplikacija je predstavljena u saradnji sa Informacionom platformom dunavskog regiona za ekonomske integracije migranata. Agencija za rad i zapošljavanje BiH je u projektu imala funkciju člana Nadzornog odbora i tako dobila mogućnost korištenja ove aplikacije.

Direktor Agencije Muamer Bandić rekao je da će "dunavski kompas" posebno biti koristan državljanima BiH koji rade u državama sa kojima BiH nema potpisane sporazume o zapošljavanju jer će radnici sada imati na jednom mjestu informacije potrebne za njihovu punu radno-pravnu zaštitu i socijalnu uključenost, čime se sprečava i smanjuje ilegalna migracija, zloupotrebe i prevare, kao i bilo koji drugi oblik nezakonitih radnji na štetu radnika.

"Osim što je dunavski kompas veoma koristan instrument kojim možemo doprinijeti poboljšanju statusa i zaštite naših državljana na radu u inostranstvu, dobar je i kao pokazatelj za vrstu informacija i podataka koje domaće institucije trebaju imati za migrante u BiH", rekao je on.

Bandić je naglasio da se ovaj kompas koristi u zemljama dunavskog regiona, koje su istovremeno i članice EU, te da BiH na ovaj način usvaja prakse EU koje se, između ostalog, odnose na praćenje potreba tržišta rada i informisanje građana.