Općina Novo Sarajevo
100

Napokon otvorena garaža kod Hitne pomoći u Sarajevu, na raspolaganju 165 parking mjesta

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nakon što je njeno otvaranje nekoliko puta do sada odgađano, danas je otvorena garaža G3 u ulici Kolodvorska koja se nalazi preko puta Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS u sarajevskoj općini Novo Sarajevo.

Njenim otvaranjem građani će na raspolaganju dobiti ukupno 165 novih parking mjesta, od toga na krovnoj etaži 58, a na podzemnim etažama 107.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović rekao je da je današnjim danom saga oko garaže G3 privedena kraju.

"Prije tri godine je ovo, podsjetit ću vas, bila predizborna garaža. Na table koja je bila postavljena pisalo je da će izgradnja početi u šestom, a završiti u jedanaestom mjesecu. Preuzimanjem mandata nova administracija je vidjela da ništa nije bilo urađeno kako bi garaža bila izgrađena u tom roku. Krenuli smo sa rješavanjem papirologije, izmještanjem brojnih instalacija koje su se nalazile na ovom terenu, nije bio urađen katastar instalacija, nisu nabavljena potrebna odobrenja preduzeća za instalacije", rekao je Tanović.

Dodao je da su u pronalasku rješenja Općina Novo Sarajevo, Ministarstvo saobraćaja KS i Zavod za izgradnju KS uložili velike napore i održali niz sastanaka.

"Održavali smo sastanke na mjesečnom nivou, nekad i češće, iznalazili smo rješenja i pokušavali da ubrzamo procese, ali to nije išlo. Poslije toga je došla kriza koronavirusa, poslije toga rat u Ukrajini, izvođač radova je reagovao porasli su i troškovi", rekao je Tanović i dodao da su na kraju uspjeli.

Ukupna vrijednost realiziranih Ugovora na G3 iznosi pet miliona i 801.218 KM.

Projekat je finansiralo Ministarstvo za saobraćaj KS, a Općina Novo Sarajevo je dodijelila zemljište. Implementator izvođenja radova kao i nadzor nad izvođenjem radova vršio je Zavod za izgradnju KS.

Garažom će upravljati i održavati je JP ONSA d.o.o. Sarajevo.