|

Napokon na dnevnom redu: CIK sutra o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH

Napokon na dnevnom redu: CIK sutra o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH
33
Piše: Er. M.
17.12.2018. u 14:33
24
komentara
33

dijeljenja
Napokon na dnevnom redu: CIK sutra o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH Foto: E. H./Klix.ba
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine na sutrašnjoj sjednici razmatrati će način popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.
Na web stranici Centralne izborne komisije (CIK) BiH već je najavljena sjednica sa jednom tačkom dnevnog reda, a koja glasi: "Prijedlog Uputstva o izmjeni Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine".

Riječ je o iznimno važnoj odluci bez koje nije moguće u potpunosti implementirati rezultate ovogodišnjih izbora.

Naime, sve dok se ne konstituiše Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ne može se konstituisati ni novi saziv Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Lijevo orijentisane političke stranke i Stranka demokratske akcije (SDA) već su najavili da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH ukoliko CIK donese odluku koja neće biti u skladu sa Ustavom Federacije BiH, odnosno ukoliko CIK primjeni popis iz 2013. godine i ne ispoštuje princip 1-1-1.

Za primjenu popisa iz 1991. godine je i Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH kao i Federalni zavod za statistiku dok se stranke okupljene oko HDZ-a BiH zalažu za primjenu popisa iz 2013. godine.
Prijavi grešku


Komentari (24)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...