2,1 milion KM
703

Naplatne kućice na putu kod Banje Luke izgrađene na pogrešnom mjestu, slijedi uklanjanje

Klix.ba
Uzalud sagrađene naplatne kućice na magistralnom putu M16 na dionici Prijedorska petlja-Klašnice, koje nikada nisu korištene, uskoro će biti uklonjene, a za tu namjenu će iz budžeta biti izdvojeno 1.565.391,25 KM.

Naplatne kućice su izgrađene na pogrešnom mjestu, zbog čega nikada nisu puštene u rad, a koštale su 2,1 milion KM budžetskog novca. Javno preduzeće Putevi Republike Srpske je, kako su nam to istakli, 20. oktobra raspisalo tender za uklanjanje tih kućica, kojim se izdvaja dodatnih 1.565.391,25 KM budžetskog novca.

"Predračunska vrijednost radova po glavnom projektu iznosi 1.565.391,25 KM sa PDV-om. Predmetnim radovima biće obuhvaćeno uklanjanje (demontaža) izgrađenih naplatnih kućica i radovi na rekonstrukciji puta na predmetnoj lokaciji radi uklapanja u postojeće stanje magistralnog puta prije/poslije predmetnog lokaliteta", kazali su iz JP Putevi RS za Klix.ba.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske su za Klix.ba kazali da istaknuli da su naplatne kućice izgrađene bez saglasnosti tog ministarstva.

"Zakonom o javnim putevima, naplata putarine moguća je samo na autoputu i brzom putu, ne i na magistralnom putu. Dakle, Javno preduzeće Putevi Republike Srpske nikada nije imalo zakonsku osnovu za uspostavljanje sistema naplate, a 2011. godine donesen je i pravilnik kojim je preciznije definisano da se naplata vrši samo na autoputu i brzom putu", kazali su nam iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Istakli su da su još 2. juna 2015. godine zaprimili dopis Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u kojem su ih informirali o stanju naplatnih kućica u mjestu Glamočani.

"U navedenom dopisu nas obavještavaju da objekti naplatnih kućica predstavljaju potencijalnu opasnost za bezbjedno odvijanje saobraćaja", naveli su iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske naložila je u novembru 2015. godine da izvrši uklanjanje naplatnih kućica na magistralnom putu M-16, dionica Prijedorska petlja – Klašnice.

Dodali su da je obavještenje o javnoj nabavci u predmetu "Uklanjanje naplatnih kućica na magistralnom putu M-16" objavljeno u petak, 20. oktobra 2017. godine, na Portalu javnih nabavki BiH i da će biti ukonjene po okončanju postupka.

Glavna služba za reviziju institucija RS u svom izvještaju izgradnju pomenutih kućica okarakterisala kao drastičan primjer nesvrsishodne javne nabavke.

Podsjećamo, naplatne kućice bile su dio projekta rekonstrukcije i modernizacije magistralnog puta M16 Banja Luka-Klašnice, a ukupna vrijednost radova bila je 40 miliona KM.