BiH
34

Naplata RTV takse putem telekom kompanija do kraja 2015.

Klix.ba
Naplata RTV takse putem najvećih telekom kompanija u BiH bit će nastavljena do kraja 2015. godine, objavio je danas Poslovodni odbor RTV Federacije BiH.

"Hrvatski telekom Mostar i BH Telecom su nas obavijestili kako su donijeli konačne odluke prema kojima će nastaviti naplatu RTV takse u skladu sa dosadašnjim modelom, dok je Poslovodstvo RTRS-a također već postiglo istovjetan poslovni dogovor sa telekom kompanijom M:tel, čime će tri najveća i najvažnija telekom operatera u BiH do kraja ove godine nastaviti kao i do sada prikupljati RTV taksu", navodi se u saopćenju za javnost.

Poslovodni odbor RTV Federacije BiH se zahvalio ovim kompanijama na visokom nivou društvene odgovornosti spram Javnih servisa u BiH, a time i istrajnosti u daljoj izgradnji poslovnog okruženja i demokratskog društva u BiH.

"Ono što nas sve nažalost zabrinjava jeste činjenica da nemali dio političkih predstavnika, pogotovo u državnoj vlasti, nije želio uopšte riješiti ovaj problem i to svjesno riskirajući i direktno kreirajući financijski sunovrat Javnih servisa BiH. S druge strane, izuzev deklarativne zabrinutosti, i jedan manji dio predstavnika međunarodne zajednice također nije iskazao očekivanu odlučnost o ovom pitanju, premda su pogotovo oni svjesni kako su samostalni, politički i financijski neovisni javni servisi jedan od glavnih uslova pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji", istaknuto je.

"Iz tog razloga Poslovodstvima RTV Federacije BiH i RTRS-a nije ni preostalo ništa drugo nego da problem rješavaju samostalnim poslovnim aktivnostima i dogovorima sa tri najveća i najvažnija telekom operatera u BiH, a usprkos svim retrogradnim političkim i inim snagama koje su priželjkivale da Javni servisi, a samim tim i RTV Federacije BiH, financijski i svakako propadnu ili da se stave pod direktan nadzor političkih centara moći. S obzirom na to da smo posljednjih dana svjedoci štrajkova i najava štrajkova na državnom Javnom servisu BHRT-u, posebno nam je drago da je ovaj problem sada bar privremeno riješen, te da će to bar malo ublažiti negativne trendove kojima su izložene kolege zaposlenici u BHRT-u", navodi se u saopćenju za javnost Poslovodnog odbora RTV Federacije BiH.