{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naplata RTV takse putem računa za električnu energiju moguće rješenje za javne servise

F
6.5.2015. u 17:08
27
64
Naplata RTV takse putem računa za električnu energiju moguće rješenje za javne servise
27
Sindikalna organizacija BHRT-a i Udruženje BH novinari organizirali su danas u Sarajevu projekciju dokumentarnog filma "Izgubljeni signal demokratije" o Javnom RTV servisu u Grčkoj koji je zatvoren prije dvije godine odlukom tadašnje Vlade, a kao uvod u debatu o budućnosti BHRT-a.
Predsjednik Sindikalne organizacije BHRT-a Željko Bajić rekao je da se u jednom ne mogu porediti s Javnim RTV servisom u Grčkoj, a to je da su oni bili u dobroj finansijskoj situaciji prije ukidanja.

Dodao je da žele pokazati bh. javnosti i medijima da je moguće ukinuti javni RTV servis, iako neki evropski standardi tvrde suprotno, te da su današnja projekcija filma i debata organizirani kako se to ne bi desilo BHRT-u.

Bajić je rekao da će, zajedno s rukovodstvom, raditi na rješavanju problema naplate RTV takse, ali da o tome ipak odlučuje Parlamentarna skupština BiH zbog čega bi trebalo formirati ad-hoc komisiju za rješavanje tog pitanja.

Po njegovim riječima, najbolje rješenje bi bilo striktno poštivanje Zakona o Javnom RTV servisu a po pitanju finasiranja postoji mogućnost naplate RTV takse putem računa za električnu energiju.

Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić rekla je da će održati slične debate s kolegama s Federalne TV i RTRS-a, kao i s bh. parlamentarcima jer do kraja godine ima dovoljno vremena da u Parlamentarnu supštinu BiH bude upućen prijedlog funkcionalnog rješenja naplate RTV takse.

I ona je mišljenja da bi naplata RTV takse putem računa za električnu energiju bilo najfunkcionalnije rješenje, iako postoji još nekoliko prijedloga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: